Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doză de vaccin anti-COVID

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 21 septembrie 2021, ora 11:31

Expunerea la virusul SARS-CoV-2 poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați împotriva COVID-19, arată un studiu recent, realizat la noi în țară.

Studiul desfășurat de o rețea privată de sănătate pentru a urmări răspunsul imun post vaccinare împotriva COVID-19 a finalizat faza a treia, care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la prima doză. 

vaccin covid raspuns imun post vaccin covid studiu regina maria septembrie 2021 Principalele concluzii ale studiului arată că:

1) În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate, conform unui comunicat transmis redacției.

2) Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul și, totodată, existența protecției. Doar trei persoane dintre acestea au acuzat simptome ușoare ale bolii, fără a avea, însă, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.

3) 1277 U/ml este cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus în studiu, la 6 luni de la vaccinare, cantitate măsurată prin testarea serologică marca Roche, prin metoda chemiluminiscenței.

A fost evaluat răspunsul imun post-vaccinal

Reprezentanții rețelei menționate mai sus anunță rezultatele celei de-a treia etape a studiului care evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de Regina Maria în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima răspunsul imun post-vaccinare, se arată în același comunicat.

După debutul primei etape de vaccinare, a fost înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenței.

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanții în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanților prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depășesc acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat”, a menționat dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Care este protecția în fața virusului

Datele din studiul acesta arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienților care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml. 

Ilustratie_REGINA MARIA

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la efectuarea primei doze de vaccin

O concluzie interesantă remarcată de specialiștii implicați în studiu arată că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile.

Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml.

La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare față de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Vaccinurile rămân eficiente în protecția împotriva SARS-CoV-2

Datele științifice arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, spun reprezentanții rețelei.

În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinați de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Lancet (1). Aceste date sunt susținute și de concluziile studiului citat, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecție.

„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menținerea măsurilor de protecție, deja știute (purtarea măștii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației) ne ajută să ne protejăm chiar și în fața mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate crește cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în fața tuturor mutațiilor virusului.”, a afirmat Gabriel Gurguță, Medic Specialist Boli Infecțioase în cadrul aceleiași rețele de sănătate.

Simptome ușoare la unii participanți 

Un rezultat îmbucurător desprins din studiul menționat arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creșteri ale nivelului de anticorpi.

Dintre aceștia, nouă persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai trei persoane din acest grup au acuzat simptome ușoare de infecție respiratorie și nu au necesitat spitalizare.

Un alt rezultat demn de menționat este faptul că șase persoane din lotul la care s-au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte șapte persoane au menționat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

„Dintre participanții la studiu care au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situație cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezența simptomatologiei ușoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecția pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog în cadrul aceleiași rețele de sănătate.

Concluziile studiului indică eficiența vaccinului, care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției. Și Ministerul Sănătății a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms și Registrul Național al Vaccinării, care arată că persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolii Covid-19 și au șanse de 12 ori mai mici să facă o formă gravă de boală.

Datele din studiul citat sunt aliniate cu cercetările internaționale, dovedind faptul că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 reduc semnificativ riscul de deces, de forme grave și severe ale bolii, ceea ce ar putea conduce la un val epidemic nu atât de agresiv ca cele precedente, în cazul persoanelor vaccinate.

(1) https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00185-X/fulltext
Fotografie creată de Alena Shekhovtcova, de la Pexels

Etichete: raspunsul imun dupa COVID-19 raspuns imun postvaccinal raspuns imun studiu regina maria retea regina maria reteaua regina maria dr. Andreea Alexandru

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.