Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pneumologii ar trebui să poată da indicație de PET-CT

Viața Medicală
L. Budin joi, 15 iulie 2021, ora 14:45

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, spune că acest lucru ar duce la ,scurtarea timpului de iniţiere a terapiei.

Medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicaţie de investigaţie PET-CT (computer tomograf cu emisie de pozitron), în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar, arată dr. Cristian Oancea pe pagina sa de Facebook.

dr-Cristian-Oancea

În prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi, arată specialistul, pe pagina sa de Facebook.

Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală, etc), este justificat să poată da și indicaţia de PET-CT”, scrie dr. Cristian Oancea.

Timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar - neoplazia care ocupă în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer - , acest fapt fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului, mai arată dr. Cristian Oancea.

Cancerul pulmonar este cel mai dramatic dintre toate neoplaziile, fiindcă nu are simptome specifice, iar pacienții se prezintă la medicul specialist extrem de târziu.

În condițiile în care pe mapamond circa 75 % dintre pacienți sunt descoperiți cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate, când intervenția chirurgicală efectuată în scop curativ nu este posibilă, investigația PET-CT devine fundamentală pentru pacienți, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil”, continuă managerul.

Datele din literatura ştiinţifică susţin faptul că investigaţia PET-CT poate duce la schimbări semnificative în managementul acestor pacienţi în aproximativ 40% din cazuri.

Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informaţii esenţiale despre existenţa şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit.

În multe cazuri cu multiple comorbidități, în care aparent, din investigațiile aflate la dispoziția medicului pneumolog, se conturează o soluție operatorie, PET-CT-ul poate tranșa această problemă. În forme tumorale (macronoduli) decizia de intervenție post-PET-CT este adesea salutară. La fel în forme metastatice unice. În cazul bolnavilor în vârstă de asemenea PET-CT versus computer tomografia clasică poate fi decisiv în evitarea unor investigații invazive, posibil traumatizante”, argumentează dr. Oancea.

Ţinând cont de aspectele prezentate, normele legale ar trebui să permită „abordarea multidisciplinară în diagnosticul, stadializarea şi managementul pacienţilor cu cancer şi accesul la decontarea serviciului medical PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit această indicaţie de la un medic pneumolog”, conchide specialistul.

Etichete: Dr. Cristian Oancea medici pneumologi indicatie de investigatie pet-ct suspiciune cancer pulmonar

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC