Newsflash
Știri

Prima prelevare de organe şi ţesuturi de anul acesta, de la Spitalul„Sf. Maria” Iaşi

de Florentina Ionescu - iun. 22 2021
Prima prelevare de organe şi ţesuturi de anul acesta, de la Spitalul„Sf. Maria” Iaşi

Agenția Națională de Transplant a anunțat că la Spitalul„Sf. Maria” din Iași a avut loc prima prelevare de organe şi ţesuturi din 2021.

O tragedie a readus speranţa la viaţă pentru alţi 5 oameni aflaţi în suferinţă, spun reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT), explicând că „Un adevărat maraton pentru viaţă s-a desfăşurat în acest week-end la Iaşi datorită gestului impresionant de mărinimie al părinţilor unei copile de doar 13 ani, alături de profesionalismul şi dăruirea medicilor ieşeni”. 

transplant mesaj ant italia

Donarea de organe și țesuturi s-a făcut de la o persoană în vârstă de 13 ani, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, potrivit anunțului făcut pe o cunoscută rețea de socializare.

„Pacienta, o copilă de 13 ani, era internată la Secţia ATI a Spitalul Clinic De Copii Sf Maria Iasi unde, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvată, intrând în starea ireveresibilă de moarte cerebrală. Familia greu încercată de o asemenea tragedie a reuşit totuşi să-şi găsească puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferit altor oameni necunoscuţi o şansa la viaţă, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi (cornee). Este un gest cu o încărcătură emoţională deosebită pentru care suntem profund recunoscători familiei şi care a mobilizat imediat echipele medicale de prelevare şi transplant ale centrelor de excelenţă din Iaşi”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional transplant Iaşi.

Aceasta a explicat că, în urma donării de organe și țesuturi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon” Iaşi a fost salvată viaţa unui tânăr prin transplant hepatic, iar alţi doi pacienţi au beneficiat de intervenţiile de transplant cornee.

Totodată, medicul citat a spus că la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi au fost realizate cu succes intervenţiile de transplant renal de care au beneficiat două paciente aflate de mai mulţi ani în dializă.

„A fost prima prelevare de organe şi ţesuturi care s-a realizat la Spitalul „Sf. Maria” Iaşi, din acest an. Trebuie remarcat efortul tuturor echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, ţinând cont atât de contextul epidemiologic încă dificil, precum şi de perioada de sărbători în care ne-am aflat. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe familiei îndurerate şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că, prin bunăvoinţa lor, au putut fi ajutaţi alţi 5 oameni”, a mai spus dr. Raluca Neagu-Movilă.

Reprezentanții ANT au ținut să precizeze: „Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale care reuşesc să resădească viaţa cu fiecare victorie asupra morţii, dăruind o nouă viaţă pacienţilor a căror unică şansă este transplantul. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe