Newsflash
Știri

Produsele de plastic interzise în UE se vând încă la noi

de L. Budin - iul. 2 2021
Produsele de plastic interzise în UE se vând încă la noi

Directiva europeană, privind limitarea impactului produselor de unică folosință de plastic asupra mediului, care intră în vigoare din data de 3 iulie, nu a fost încă transpusă în legislația națională.

Directiva europeană prevede ca farfuriile, tacâmurile, paiele sau beţişoarele de urechi să nu mai fie comercializate, informează Agerpres. Comisia Europeană arată că produsele interzise au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor, 70% din deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind produse din plastic.

produse-plastic

România nu a implementat pentru moment Directiva respectivă. O ordonanță de urgență ar trebui să fie adoptată de Guvern.

Zece categorii

Directiva (UE) 2019/904 a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse din plastic: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare și alte ambalaje pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi și ambalaje, şerveţele umede şi alte produse de igienă.

Directiva impune și o reducere susţinută a consumului acestor produse până în 2026, comparativ cu valoarea de referinţă din 2022. Pe lista cerinţelor de colectare separată şi de proiectare pentru sticlele de plastic se stabileşte o ţintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o ţintă provizorie de 77%, până în 2025).

lege în lucru

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a spus că „nu prea” a primit semnale, nici sprijin, de la Ministerul Sănătăţii, iar Ministerul Economiei nu ştie să calculeze impactul sau consecinţele fabricării acestor produse.

„Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. (...) Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv”, a declarat ministrul Mediului.

bun pentru mediu

Amânarea implementării Directivei ar putea genera un risc de penalități din partea CE.

Reducerea utilizării produselor din plastic de unică folosinţă contribuie la protejarea sănătăţii oamenilor şi a planetei. Normele Uniunii Europene reprezintă o realizare notabilă în ceea ce priveşte combaterea deşeurilor marine. În acelaşi timp, aceste norme stimulează modele de afaceri durabile şi ne apropie de o economie circulară în care se preferă reutilizarea mai degrabă decât unica folosinţă”, a spus vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe