Newsflash
Știri

Reîncepe coșmarul nefumătorilor?

Reîncepe coșmarul nefumătorilor?
     Redefinirea spațiului public, un amendament depus la legea antifumat, care a intrat în vigoare în luna martie, a trecut deja de un vot, cel al Senatului, cu 76 de voturi „pentru“. Senatorii au redefinit, marți, spațiu public închis, ca „orice spațiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă“.    
     Se intenționează deci ca fumatul să fie permis și în interior, dar în anumite condiții: „în spații separate, complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop“. Adică, ne reîntoarcem la Legea din 2005, când fumătorul făcea regulă.
     Amendamentele adoptate de plenul Senatului, marți, 7 iunie, ar putea duce la permiterea fumatului în multe spații publice, subminând astfel spiritul legislației actuale, acela de a proteja cetățenii de efectele dăunătoare ale fumului de tutun. Motivele pentru a menține reglementările actuale așa cum au fost ele introduse în martie 2016 sunt multiple și sunt subliniate de toate organizațiile, inclusiv de Coaliția „România Respiră“ care încearcă să protejeze fumătorul pasiv și generațiile viitoare. Experiență acumulată în implementarea măsurilor de interzicere a fumatului în spațiile publice, în Europa, a dovedit că aceste prevederi sunt eficace în reducerea expunerii la fumul de tutun precum și în diminuarea fumatului, mai ales în rândurile tinerilor, fără să fie dovedite efecte negative asupra operatorilor economici.
     Pe de altă parte, Directiva privind produsele din tutun introduce măsuri stricte de reglementare a acestor produse. Unele state membre ale UE au profitat deja de procesul de transpunere a Directivei pentru a întări măsurile existente la nivel național; nici un stat membru nu a slăbit aceste restricții. O astfel de regresie reprezintă de fapt un atentat la sănătatea unei nații.
     Revenirea asupra unor decizii legislative atât de curând după intrarea lor în vigoare creează confuzie și lipsă de predictibilitate pentru cetățeni și antreprenori, cu atât mai mult, cu cât nu există o analiză de impact economic sau asupra sănătății. Îngrijorător este și raportul comun al comisiilor de sănătate și economică din Senat, care au propus aceste amendamente și care menționează că în adoptarea lor au fost consultate organizații interesate, inclusiv industria tutunului. Nu menționează însă nimic despre consultarea organizațiilor societății civile și din domeniul sănătății publice.
     Aceste amendamente nu servesc în final decât intereselor industriei tutunului, al cărei singur scop este să își extindă afacerile, indiferent de efectele fumatului asupra sănătății publice. Această situație este o încălcare a Convenției-cadru pentru controlul tutunului, care cere guvernelor să protejeze politicile de sănătate publică de interesele industriei tutunului. De aceea considerăm că este o ingerință nelegitimă a industriei tutunului în procesul legislativ și se impune respingerea următoarelor amendamente la Legea nr. 349 din 6 iunie 2002, propuse de Senat: amendamentul 18 la articolul 2, lit. a), h), i), m), n); amendamentul 19 la articolul 3, introducerea unui nou articol 31; amendamentul 20 la articolul 3, introducerea unui nou articol 32.
     Repermiterea fumatului în multe spații publice subminează spiritul legislației actuale (Legea nr. 15/2016), care urmează fără echivoc recomandările Organizației mondiale a sănătății privind controlul consumului de tutun. Prin modul în care este formulată, această lege asigură, pe de o parte, protecția majorității de 74% a populației nefumătoare în fața efectelor fumatului pasiv și, pe de altă parte, protecția minorității de 26% de fumători în față fumatului excesiv.
     Acceptarea acestor amendamente, inclusiv acelora referitoare la modificarea actualei definiții a spațiului public închis (definiție a OMS), conduce practic la anularea sensului protectiv al noii legi și condamnă. Faptul că se dorește ca aceste spații să fie ventilate nu anulează expunerea la fum, deoarece este demonstrat științific că niciun sistem de ventilație nu asigură protecția deplină atât a fumătorilor, cât și a nefumătorilor aflați în afara spațiului destinat strict fumătorilor.
     Poate nu întâmplător, în cursul zilei de marți, Senatul UMF „Carol Davila“ a votat în unanimitate pentru susținerea demersului Societății Române de Pneumologie, a Societății Române de Cardiologie și a Fundației Inimii de respingere a acestor amendamente. Această susținere va fi extinsă și se vor alinia pe viitor și alte universități.
     Apoi, pentru că ideile și propunerile de ciuntire a legii au plecat de la medici parlamentari, nu putem decât să le reamintim acestora că și ei se află încă sub jurământul lui Hipocrat și nu pot adopta o altă atitudine decât aceea de a lupta pe toate căile pentru prevenirea și combaterea bolilor. Și, nu în cele din urmă, să nu se uite faptul că pentru acțiunile legislative întreprinse, România a primit două din cele patru premii OMS acordate pentru Europa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe