Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

România are nevoie de un plan naţional de cancer

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 5 februarie 2021

Problema oncologiei și a pacienţilor oncologici face parte din primele zece priorităţi ale ministrului Sănătăţii.

Una dintre priorităţile actuale este Legea prevenţiei, atât primare, cât și secundare, potrivit dr. Silvia Coman, consilier onorific în cabinetul ministrului Vlad Voiculescu, pe domeniul Oncologie: „Ne dorim să implementăm metode de screening pe patologiile oncologice cel mai frecvent întâlnite: pe cancerul colorectal, pe cancerul mamar, pe cancerul de col uterin (...) cancerul de prostată și, bineînţeles, îmi doresc foarte mult pe melanom, fiind și pacient cu melanom metastatic”. Aceasta a mai precizat, în cadrul unui eveniment online organizat recent de Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX, că își dorește crearea unui registru naţional de cancer, pentru că în acest moment nu există unul, cât și îmbunătăţirea accesului la studiile clinice. O altă problemă pe care a identificat-o dr. Silvia Coman, din postura sa de navigator de pacient, este cea a îngrijirilor paliative, domeniu în care în ţara noastră „este o gaură imensă”.

        În România, screeningul pentru cancer nu este unul sistematic, iar majoritatea programelor de sănătate, inclusiv cel de cancer, pun mult accent pe componenta curativă în detrimentul prevenţiei, a menţionat Diana-Loreta Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică. În opinia sa, abordarea integrată a pacientului cu cancer este esenţială, iar un plan naţional de cancer este obligatoriu: „Pentru că, așa cum știm, la nivel european, la începutul anului 2020 a fost lansat Planul european de luptă împotriva cancerului, care reprezintă un model bun de urmat și o șansă pentru România de a ne racorda și noi la experienţa europeană”. Aceasta a subliniat nevoia de a dezvolta o bază de date, în special a registrelor de boală, care să permită fundamentarea deciziilor pe dovezi palpabile, reale, cuantificabile: „Pentru a fi de succes, este nevoie ca acest plan să fie susţinut de o alianţă puternică, între cercetători, medici, profesioniștii din domeniul sănătăţii, pacienţi – prin asociaţiile de pacienţi, autorităţi, parteneri din industrie și, nu în ultimul rând, parteneri din mass-media”.

Numărul cazurilor de cancer, în creștere

        În pandemie a scăzut foarte mult adresabilitatea la medic și au fost diagnosticate mai puţine cazuri de cancer, în special de melanom, a atras atenţia dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București. Din cauza contextului epidemiologic, mai puţine persoane au putut ajunge la medicul dermatolog pentru efectuarea unei dermatoscopii: „O bună perioadă de timp, ambulatoriile de specialitate au fost închise și au avut de suferit pacienţii. (....) Prognosticul în viitor nu este deloc bun. Dacă nu facem nimic pentru prevenţie, nu vom ajunge bine”.

O treime din diagnosticele de cancer la nivel mondial în populaţia albă sunt cancere ale pielii.

Conform GLOBOCAN, numărul de cazuri în următorii zece ani va crește cu încă 5.100 de persoane diagnosticate în România. Acest lucru impune crearea și urmărirea unei strategii coerente de gestionare a acestei realităţi la nivel european. În acest sens, suntem implicaţi în acţiunile propuse în Planul european de cancer. (Dr. Lidia Kajanto)

Etichete: cancer piele

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.