Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sindromul de apnee în somn – implicaţii medico-legale –

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN vineri, 26 februarie 2010

    Sindromul de apnee în somn este o boală caracterizată prin obstrucţii repetitive ale căilor aeriene superioare, urmate de desaturări şi microtreziri care apar în timpul somnului, aducând concomitent fragmentări ale acestuia. Este o afecţiune frecventă în populaţie (4–6%, dar la noi nu există studii epidemiologice), cu o serie de simptome precum somnolenţă diurnă, somn neodihnitor, oboseală diurnă, lipsă de concentrare şi tulburări de memorie, care au multiple implicaţii medico-legale. (...)

 În România, această boală este în nomenclator, dar atestarea medicilor pentru supraspecializare nu există, laboratoarele sunt puţine la număr şi ilegale, din moment ce nu s-a creat posibilitatea de supraspecializare, iar adresabilitatea este episodică, din cauza unui deficit de informare a medicilor şi a pacienţilor. Mulţi bolnavi sunt identificaţi târziu şi atunci pentru că au un sforăit puternic şi adorm excesiv. Din nefericire, mulţi pendulează prin diferite servicii şi această simptomatologie este bagatelizată şi minimalizată. Dacă ne gândim că boala prevalează la grupa de vârstă 40–50 de ani şi că aduce, în afară de simptomatologia diurnă amintită, şi un risc crescut de infarct miocardic, aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune malignă sau forme de diabet necontrolate, avem deja un tablou complet al posibilelor implicaţii imediate şi la distanţă ale unei suferinţe aparent „inexistente“ la noi. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC