Newsflash
Știri

SJU Miercurea Ciuc: trei dintre pacienții infectați cu P. aeruginosa au orbit

de L. Budin - feb. 10 2022
SJU Miercurea Ciuc: trei dintre pacienții infectați cu P. aeruginosa au orbit

Trei dintre pacienţii reoperaţi la SJU Miercurea Ciuc, după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, şi-au pierdut vederea.

În luna ianuarie, 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă, la secţia de Oftalmologie a SJU Miercurea Ciuc, au dezvoltat endoftalmită, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa. Dintre pacienți, 13 au fost reoperaţi - însă trei și-au pierdut vederea, informează Agerpres.

chirurgie-oculara

Răspunzând la o solicitare Agerpres, biroul de Presă al Spitalului a precizat că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase pacienţi la care „s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură”.

La întrebarea dacă există pacienţi care şi-au pierdut ochiul operat, răspunsul SJU a fost:

Sunt trei pacienţi la care s-a efectuat evisceraţie pentru îndepărtarea ţesuturilor necrotizate intraoculare. Această intervenţie a fost strict necesară. După efectuarea operaţiei, pacienţii nu mai au dureri şi alte simptome”, au arătat reprezentanții spitalului. 

De asemenea, Biroul de presă al SJU a informat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.

În luna ianuarie, conducerea spitalului informase că bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită sursa contaminării.

Biroul de Presă al SJU a mai informat că „ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale”.

Se specifică faptul că au fost dispuse o serie de măsuri, cum ar fi revizuirea protocoalelor de curăţenie, dezinfecţie și sterilizare la nivelul spitalului, controale efectuate la blocurile operatorii, dezinfecție a tuturor suprafeţelor din blocul operator oftalmologic şi a încăperilor anexe, dezinfecţie prin nebulizare a întregului bloc operator.

De asemenea, se mai arată că au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie. Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare. 

În răspunsul primit se mai precizează că, pe termen mediu şi lung, „s-a schiţat un plan de reorganizare şi modernizare a întregii secţii de Oftalmologie”.

Într-un comunicat de presă, managerul spitalului îşi exprimă regretul pentru situaţia creată:

Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei, şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme. Faptul că majoritatea probelor biologice au ieşit negative ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervenţiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare şi vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secţiei pentru a crea condiţiile optime pentru siguranţa pacienţilor”, a declarat dr. Konrád Judit.

 

Citește și:

SJU Miercurea-Ciuc: 13 pacienți reoperați din cauza unei bacterii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe