Newsflash
Știri

Sunt la muncă, Jeremy

de Vlad MIXICH - iul. 30 2015
Sunt la muncă, Jeremy
     „Obiectivul nostru este o lume fără tutun și dorința noastră este ca generația care se naște astăzi să fie o generație nefumătoare“ –, acestea sunt cuvintele ministrului francez al sănătății, Marisol Touraine, rostite nu la o exclusivistă reuniune medicală, ci la una dintre cele mai vizionate televiziuni franceze. Poziția guvernului francez împotriva fumatului este fără echivoc și urmată de deputați care au adoptat deja o primă variantă a legii care impune, începând cu mai 2016, obligativitatea introducerii pachetelor uniforme (neutre) de țigări: aceeași culoare, formă și mărime, indiferent de marcă. Desigur că lobbiștii industriei lucrează din plin și, în această săptămână, s-au anunțat proteste de blocare a legii, iar marile companii de tutun amenință cu acțiuni în justiție.
Marisol Touraine
     Doamna Touraine nu pare deocamdată prea impresionată de amenințările indus­triei, deși presiunile sunt cu siguranță importante. Săptămâna trecută s-au reunit la Paris, la invitația ministrului francez, reprezentanții a zece state pentru a-și manifesta sprijinul în privința pachetelor uniforme: Ungaria, Irlanda, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Uruguay. Absența României nu surprinde, deoarece autoritățile de la București, fie guvernamentale sau parlamentare, se numără printre cei mai înfocați susținători ai industriei tutunului din Uniunea Europeană.

 

     În Italia a fost aprobat primul program național de prevenire a hepatitei B și hepatitei C. Inițiativa este provocată de noile terapii anti-HCV, cum altfel?, și are drept prim obiectiv dezvoltarea de studii epidemiologice pentru cartografierea răspândirii virusului în sudul și nordul Italiei, diferențele fiind se pare semnificative. Se lucrează și la stabilirea de standarde de diagnostic și tratament, utile pentru a putea aprecia în viitorul apropiat care este impactul socio-economic al noilor terapii. Ministerul Sănătății din Italia a anunțat și introducerea unor programe de monitorizare a grupelor populaționale cu risc. Cu alte cuvinte, dacă tot dau banii pe aceste terapii foarte scumpe, italienii vor măcar să știe dacă sunt bani cheltuiți cu cap.

 

     Două noi profesii medicale au fost aprobate în Israel, acolo unde numărul crescut al persoanelor vârstnice combinat cu scăderea numărului medicilor aduce probleme importante sistemului. Este motivul pentru care, din acest an, în Israel vor apărea asistente medicale-specialiști și medici-asistenți. Primele asistente medicale-specialiști au primit pregătire în geriatrie, urmând să fie introduse programe (practic un rezidențiat în miniatură) în medicină internă, diabetologie, terapie intensivă, chirurgie, medicină de familie și medicină paliativă.
     Medicii-asistenți pot fi studenți mediciniști, paramedici sau asistentele medicale care pot efectua independent anumite activități precum triajul în camera de gardă, examinări medicale în UPU sau monitorizarea pacientului după externare. În România, toate aceste activități sunt deja realizate de rezidenții de ani mari sau asistentele medicale experimentate. Diferența este că Israelul va recunoaște ca atare această muncă și va acorda recompensa financiară meritată.

 

     Ministrul britanic al Sănătății, Jeremy Hunt, a încurcat-o. Săptămâna trecută, Hunt a declarat că trebuie oprită „cultura programului de luni până vineri“ specific medicilor englezi, deoarece există consecințe tragice asupra pacienților, cu un bilanț de 6.000 de decese anual din acest motiv. În prezent, medicii britanici cu grad echivalent primariatului românesc au posibilitatea să refuze efectuarea gărzilor în weekend, cât timp nu este vorba de o specialitate de urgență, dar se așteaptă să fie disponibili în cazul unei urgențe. Asistentele medicale, paramedicii, moașele nu au acest drept de a refuza să lucreze în weekend. Jeremy Hunt crede că, obligând medicii seniori să efectueze gărzi la sfârșitul săptămânii, și calitatea serviciilor medicale oferite în astfel de zile va crește. Un studiu publicat de Journal of the Royal Society of Medicine a descoperit o statistică îngrijorătoare: rata mortalității cazurilor internate sâmbăta și duminica este în medie cu 14% mai mare decât în timpul săptămânii. Nu a fost însă dovedită o corelație între această diferență și lipsa personalului experimentat la sfârșit de săptămână. Dar pentru Jeremy Hunt nu a contat: „Nu cerem medicilor să lucreze mai mult sau prea mult, dar vor fi perioade în care avem nevoie ca medicii primari să acopere și weekendurile“, a spus ministrul englez.
Rod Hammett

     Liderii Asociației medicale britanice au reacționat dur la anunțul lui Jeremy Hunt, dar asta nu a fost de mare mirare. Războiul dintre actualul ministru conservator și cea mai importantă asociație britanică medicală este vechi. Surprinzător a fost însă numărul mare de reacții online venite ca răspuns la declarația ministrului, din partea medicilor obișnuiți. Sub hashtagul #ImInWorkJeremy (#SuntLaMuncaJeremy), sute de medici au postat pe rețelele sociale fotografii cu ei în timp ce munceau sâmbăta sau duminica. Rod Hammett (foto) a scris „SuntLaMuncăJeremy și încă zâmbesc în mijlocul unei ture de 80 de ore. Ce leneși medicii ăștia… Tu unde ești?“. Postarea a fost distribuită de peste 700 de ori și a declanșat un curent de fotografii ale altor colegi medici care-și descriau weekendurile petrecute la spital ca fiind „extravagante“. Jeremy Hunt a fost nevoit să revină cu aprecieri la adresa hărniciei medicilor, dar rămâne de văzut dacă, după această furtună pe rețelele sociale, propunerea sa va rămâne în picioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe