Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tot mai aproape de vaccinarea obligatorie

Viața Medicală
Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN vineri, 18 august 2017
     Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care introduce obligativitatea vaccinării copiilor conform calendarului național de vaccinare sau situațiilor speciale epidemiologice, atunci când apar. Obligativitatea va surveni, conform proiectului de lege, în momentul înscrierii copiilor într-o colectivitate. Responsabilitatea de vaccinare rămâne a părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, iar obligația de a cere documentele care să ateste vaccinarea revine instituțiilor în care sunt înscriși copiii. Vaccinurile obligatorii la intrarea într-o colectivitate sunt cele împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, difteriei, tetanosului și tusei convulsive.
     Activitatea de vaccinare va fi în continuare finanțată și organizată de Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care au obligația să asigure vaccinuri sigure, eficace și autorizate, după cum se menționează în proiectul de lege adoptat de Guvern.
     Conform proiectului, va fi înființat un Grup tehnic de coordonare a activităților de vaccinare, care va coordona și urmări strategia națională de vaccinare și va recomanda politici naționale de imunizare. Grupul tehnic va coordona comisiile județene de vaccinare care se vor înființa în cadrul direcțiilor de sănătate publică locale și vor avea rolul de a supraveghea activitatea de vaccinare la nivel local.
     Responsabilitatea procesului de vaccinare va reveni atât instituțiilor centrale și locale, furnizorilor de servicii medicale de vaccinare și producătorilor și distribuitorilor de vaccinuri, cât și părinților sau reprezentanților legali ai copiilor care trebuie vaccinați. Alături de aceștia, instituțiile de învățământ și direcțiile de asistență socială și protecție a copilului se află pe lista celor pentru care proiectul de lege a stabilit sancțiuni, în cazul în care se vor abate de la obligațiile privind vaccinarea.
     Legea va reglementa și intervențiile autorităților în situațiile speciale epidemiologice care necesită vaccinare și va elabora construirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile, care va fi folosit în situațiile epidemiologice speciale.
     Proiectul a fost pus în discuție încă din luna aprilie a acestui an și urmează să fie trimis Parlamentului spre aprobare. Dacă va fi aprobat, actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC