Newsflash
OPINII

Refuzul de a urma cursuri de formare profesională

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 27 2023
Refuzul de a urma cursuri de formare profesională

Rolul cursurilor de formare profesională din sectorul medical este de a-i ajuta pe profesioniști să-și actualizeze permanent anumite cunoștinţe și/sau tehnologii pe care le pot utiliza.

Și nu mă refer doar la medici, ci și la asistentele medicale ori alte persoane ce sunt implicate în mod direct ori indirect în desfășurarea unui act medical.

Pentru ca lucrurile să fie mai ușor de înţeles, ne putem imagina următoarea situaţie: un medic specialist desfășoară activităţi într-o unitate spitalicească privată în baza unui contract individual de muncă. După o perioadă, angajatorul decide să organizeze un curs de perfecţionare pentru angajaţi, însă medicul respectiv refuză participarea la acesta. Din prima voi menţiona aici că justificarea refuzului nu prezintă relevanţă în articolul de astăzi.

Așadar, vom ridica următoarea întrebare: poate decide conducerea unităţii sanitare să-l concedieze pe medic pentru că acesta decide să nu ia parte la cursurile de formare profesională? În teorie, suntem tentaţi să credem că da, ar putea reprezenta un motiv pentru desfacerea contractului individual de muncă. Însă, în realitate, acest lucru nu poate fi realizat atât de ușor.

Potrivit Codului muncii, res­pectiv art. 61 litera d), „Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii: d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat”. Așadar, vom avea în vedere acea situaţie în care angajatul se confruntă cu o stăpânire insuficientă ori chiar o necunoaștere a informaţiilor cu caracter medical. Dar, chiar și în cazul în care avem un alt profesionist (asistentă medicală, moașă, infirmieră), situaţia trebuie raportată în mod obligatoriu la natura atribuţiilor ce au fost stabilite chiar prin contractul individual de muncă.

Refuzul din partea unui profesionist al sectorului medical de a participa la un curs de perfecţionare nu reprezintă în mod direct și un caz de necorespundere profesională. Cu toate acestea, în situaţia în care angajatorul decide să realizeze o evaluare, iar rezultatele obţinute de angajaţi nu sunt pe măsura așteptărilor pe care unitatea medicală le are, demersurile privind concedierea pentru cazul de necorespundere profesională pot fi iniţiate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe