Newsflash
OPINII

Reguli aplicabile farmaciilor

de Drd. Rareș Voroneanu - ian. 26 2024
Reguli aplicabile farmaciilor

Puţini profesioniști ai sectorului medical cunosc faptul că avem în vigoare o lege ce reglementează situaţia juridică a farmaciilor.

Este vorba despre Legea farmaciei nr. 266 din 7 noiembrie 2008, republicată în Monitorul Oficial nr. 85 din 2 februarie 2015.

Potrivit actului normativ, înfiinţarea unei farmacii în zona urbană poate fi făcută în corelaţie cu numărul de locuitori. Dovada în acest sens este realizată prin intermediul unei adeverinţe eliberate de autoritatea administraţiei publice locale. Astfel, în funcţie de trei criterii, distingem următoarele situaţii: în municipiul București, pentru fiecare 3.000 de locuitori vom putea deschide o farmacie; pentru orașele reședinţă de judeţ, la 3.500 de locuitori vom putea deschide una; în celelalte orașe, pentru fiecare 4.000 de locuitori vom putea amenaja o farmacie. Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a publica, prin intermediul paginii de internet, lista cu unităţile autorizate, localităţile unde se mai pot înfiinţa altele noi, dar și cu solicitanţii care au depus cereri de înfiinţare de farmacii. Cererile trebuie să fie afișate în ordinea în care au fost depuse.

Societăţile comerciale care deţin farmacii comunitare au posibilitatea de a înfiinţa, în mediul rural, oficine locale, în cazul în care în acea zonă asistenţa populaţiei cu medicamente nu este asigurată prin intermediul farmaciilor. Aceeași situaţie o regăsim și în cadrul staţiunilor de pe litoral. Legea acordă posibilitatea de a fi deschise chiar și acolo oficine locale de distribuţie, în perioada sezonului estival. Regulile care trebuie respectate sunt aceleași pe care le regăsim la înfiinţarea farmaciei comunitare.

Ce se întâmplă dacă în localitatea din mediul rural există o oficină comunitară, însă se înfiinţează și o farmacie? Ei bine, potrivit legii, prima se desfiinţează, iar Ministerul Sănătăţii notifică deţinătorul autorizaţiei în ceea ce privește noua situaţie.

Există câteva reglementări referitoare și la modalitatea în care farmacia comunitară este organizată. Astfel, în ceea ce privește clădirile în care pot funcţiona, legea menţionează expres că farmaciile trebuie amplasate doar la parterul clădirilor, cu acces direct și liber din stradă. Excepţia o constituie unităţile situate în centre comerciale, gări, aerogări. O altă excepţie este reprezentată de cele situate în unităţile sanitare. Farmacia nu poate avea un spaţiu util mai mic de 50 m2, excluzând din această suprafaţă holurile și grupurile sanitare care se găsesc în interior.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe