Newsflash
Internaționale

Un nou instrument de screening ajută medicii să diagnosticheze BPOC

de Florentina Ionescu - feb. 16 2023
Un nou instrument de screening ajută medicii să diagnosticheze BPOC

Oamenii de știință au creat un nou instrument de screening, pentru a ajuta medicii să pună diagnosticul de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC.

Potrivit unei cercetări publicate recent în JAMA, un nou instrument pare a fi promițător, în sensul că îi poate ajuta pe medicii din asistența primară să identifice adulții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) nediagnosticată, scrie medicalxpress.com. Experții din SUA prognozează că mulți americani nici măcar nu știu că au BPOC. 

plamani

Instrumentul numit CAPTURE (the COPD Assessment in Primary Care to Identify Undiagnosed Respiratory Disease & Exacerbation Risk) a fost dezvoltat cu sprijinul National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), parte din National Institutes of Health. Acest instrument a fost special conceput pentru a identifica adulții cu simptome de BPOC suficient de severe pentru a trata boala, dar care nu au primit un diagnostic. După un trial clinic pe durata a mai mulți ani, cercetătorii au descoperit că CAPTURE a identificat cu succes aproape jumătate dintre participanții care aveau forme moderate spre severe ale unei forme de BPOC nediagnosticată anterior.

Condus în șapte centre de cercetare clinică din SUA, din octombrie 2018 până în aprilie 2022, trialul a inclus 4.325 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 45 și 80 de ani. Până la sfârștitul studiului, cercetătorii au descoperit că 110 participanți (2,5% din cohorta din studiu) au avut forme moderate spre severe de BPOC. 

Explorarea funcțională respiratorie 

CAPTURE a identificat 53 (adică 48% dintre aceste cazuri). Cu toate acestea, instrumentul a oferit și rezultate fals poozitive la 479 de participanți, adică 11%, care nu aveau BPOC.

Toți participanții au fost apoi testați pentru BPOC cu alte instrumente, acesta fiind modul prin care cercetătorii au evaluat eficacitatea instrumentului nou.

Chiar dacă cercetătorii spun că studiază modalități de a îmbunătăți acuratețea CAPTURE, ei subliniază că obiectivul criteriilor de screening nu este de a diagnostica BPOC, ci de a identifica acei pacienți care ar avea de beneficiat de pe urma testării pentru BPOC. Standardul de aur, în prezent, pentru a diagnostica această boală este prin intermediul spirometriei.

Ce presupune metoda

Ca parte din screeningul CAPTURE, care este deja folosit de unii doctori, pacienții răspund la cinci întrebări care evaluează modul în care respiră, precum și expunerea la substanțe chimice și la poluarea din aer.

Acele persoane care obțin un scor mediu de 2 până la 4, cu probleme moderate ale respirației, vor face un test în cabinetul medicului, care le va evalua alți parametri, cum ar fi debitul expirator maxim de vârf (PEFR – peak expiratory flow rate).

Adulții cu un scor al PEFR mai mic de 250 L/min (în cazul femeilor) și mai puțin de 350 L/min (în cazul bărbaților) vor face testarea pentru BPOC, cu ajutorul spirometriei.

Cei cu scoruri mai mari la chestionare, de 5 sau 6, nu vor mai necesita testarea PEFR și vor fi automat testați pentru BPOC cu spirometrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe