Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Valorile scăzute ale vitaminei K, asociate cu probleme pulmonare

de Florentina Ionescu - aug. 14 2023
Valorile scăzute ale vitaminei K, asociate cu probleme pulmonare

Un studiu recent, publicat în ERJ Open Research, a scos la iveală că valorile scăzute ale vitaminei K în organism sunt asociate cu probleme la nivel pulmonar.

Potrivit unui studiu nou, persoanele cu valori scăzute ale vitaminei K în sânge au o predispoziție mai mare de a avea funcția pulmonară redusă și de a raporta probleme precum astmul, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) ori wheezing (respirație șuierătoare), scrie newatlas.com.

Un studiu recent condus de cercetătorii de la Copenhagen University Hospital și cei de laUniversity of Copenhagen din Danemarca a examinat relația dintre valorile vitaminei K și funcția pulmonară. 

„Din ceea ce știm noi, acesta este primul studiu cu privire la vitamina K și funcția pulmonară pe un număr mare de oameni din populația generală. Rezultatele noastre sugerează că vitamina K ar putea îndeplini un rol în menținerea plămânilor sănătoși”, a declarat Torkil Jespersen, autorul principal al studiului menționat. 

Cercetătorii au recrutat 4.092 de persoane cu vârsta între 24 și 77 de ani. Participanții au fost testați pentru a se vedea care este funcționarea plămânilor lor, printr-o metodă numită spirometrie. De asemenea, participanților li s-au efectuat teste de sânge. Ei au răspuns la un chestionar cu întrebări referitoare la starea de sănătate și la stilul de viață. Testele de sânge au inclus și un marker al deficienței de vitamină K, numit dp-ucMGP. 

Cercetătorii au descoperit că, în medie, participanții cu valori mai mari ale dp-ucMGP în plasmă (lucru care reflectă valori mai scăzute ale vitaminei K) au avut valori modificate ale parametrilor pe care îi indică o spirometrie. De asemenea, ei au avut probabilitate mai mare să spună că sufereau de BPOC, astm ori respirație șuierătoare (wheezing). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe