Newsflash
Internaționale

Vă place să adăugați lapte în cafea? Iată ce beneficii ar putea avea pentru sănătate

de Florentina Ionescu - feb. 3 2023
Vă place să adăugați lapte în cafea? Iată ce beneficii ar putea avea pentru sănătate

Adăugarea unei mici cantități de lapte în cafea poate să sporească beneficiile pentru sănătate ale acesteia. Cel puțin două studii vin cu argumente interesante.

O cercetare nouă a descoperit că prin turnarea unei mici cantități de lapte în cafeaua de dimineață ar putea spori proprietățile antiinflamatoare ale cafelei.

Pe parcursul mai multor studii, oamenii de știință au demonstrat modul în care proteinele din lapte pot să se fixeze de antioxidanții din cafea, amplificând astfel orice potențiale beneficii pentru sănătate, scrie newatlas.com. 

cafea cu lapte beneficii
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bautura-calda-arta-in-cafea-latte-art-latte-10972835/

Cercetarea s-a axat pe o categorie de compuși organici, cunoscuți sub numele de polifenoli. Aceștia se găsesc în multe alimente și au efecte antioxidante, reducând stresul oxidativ din corpul uman. Totuși nu se știu prea multe despre modul în care polifenolii interacționează cu alte molecule din alimente.

În cadrul a două studii noi, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au analizat o interacțiune specifică a polifenolilor – acidul cafeic și acidul clorogenic (doi dintre principalii polifenoli care se găsesc în cafea) și cisteina (o proteină importantă din lapte).

Primul dintre aceste studii noi a analizat efectele acestor combinații dintre polifenoli și proteina din lapte în ceea ce privește celulele sistemului imunitar în condiții de laborator. Cercetătorii au provocata apoi inflamația acelor celule imunitar pentru a vedea cât de eficientă este combinația dintre proteina de mai sus și polifenoli în a preveni inflamația.

Rezultatele au fost impresionante, iar proteina îmbogățită de polifenoli s-a dovedit a fi de două ori mai eficientă în prevenirea inflamației în celulele imunitare, în comparație cu polifenolii ca atare (fără proteina din lapte).

„În acest studiu, noi am arătat că un polifenol reacționează cu un aminoacid, am arătat că efectul inhibitor asupra inflamației în celulele imunitare este sporit. Drept urmare, este clar ușor de imaginat că acest cocktail ar putea avea de asemenea efecte benefice asupra inflamației în cazul oamenilor”, a declarat Marianne Nissen Lund, cercetător principal implicat în acest studiu.

Următorul pas în cadrul cercetării a fost să se investigheze dacă această legătură specifică între polifenoli și proteina din lapte are loc într-o băutură așa cum este cafeaua cu lapte. Aici, Marianne Nissen Lund și colegii săi au arătat în mod eficient că acele tipuri de băuturi (cafea cu lapte) disponibile în comerț generează aceste noi molecule grupate.

„Rezultatele noastre demonstrează că reacția între polifenoli și proteine are loc și în cazul unor băuturi tip cafea cu lapte pe care noi le-am studiat. De fapt, reacția are loc atât de repede”, a mai spus Marianne Nissen Lund.

Aceasta a sugerat și că este foarte probabil ca aceste interacțiuni benefice între polifenoli și proteine să aibă loc în alte combinații de alimente, cum ar fi cărnurile și legumele sau smoothie-urile de fructe preparate cu lapte.

Aceste studii noi au fost pubociate în „Food Chemistry” și în „The Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe