Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ce schimbări în stilul de viață au fost recomandate pe baze științifice în 2023

de Florentina Ionescu - ian. 5 2024
Ce schimbări în stilul de viață au fost recomandate pe baze științifice în 2023

Vă prezentăm micile schimbări pe care le puteți face în stilul de viață, pe care oamenii de știință le-au recomandat în anul 2023.

Anul 2023 a fost anul în care cercetătorii au scos la iveală o paletă largă de modificări relativ mici și simple pe care le puteți face în stilul de viață și care pot avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră. Acestea sunt descoperiri pe care le puteți folosi chiar acum, pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate, pentru a lupta contra unor boli și pentru a trăi mai mult, potrivit New Atlas

Adăugați lapte în cafea 

Două studii de laborator (bazate pe culturi de celule) au arătat în 2023 că prin adăugarea unei cantități mici de lapte în cafea, puteți da un boost proprietăților antiinflamatoare ale laptelui. Asta datorită modului în care cisteina, o proteină din lapte, interacționează cu doi polifenoli din cafea. 

Mâncați mai devreme 

Un studiu realizat pe peste 103.000 de persoane în anul 2023 a arătat că riscul de a dezvolta boală cardiovasculară a crescut cu 6% pentru fiecare oră cu care prima masă a zilei a fost întârziată, arată același site. Așa că o persoană care ia micul dejun la ora 10:00 în comparație cu cineva care ia micul dejun la ora 7:00 ar putea avea un risc cu 18% mai mare de a dezvolta un anumit tip de problemă cardiovasculară. 

Activitate fizică în reprize scurte 

O echipă de cercetători a condus un studiu care a scos la iveală în 2023 că executarea unui minut de genuflexiuni parțiale, efectuate la fiecare 20 de minute în timpul perioadelor prelungite de stat jos, a îmbunătățit abilitățile cognitive ale participanților. Fiecare repetare a durat aproximativ 4 secunde, ceea ce înseamnă că va trebui să faceți aproximativ 15 genuflexiuni parțiale la fiecare 20 de minute, pentru a vedea beneficiile. 

Un pui de somn, dacă simțiți nevoia 

Potrivit unui studiu de la University College London din anul 2023, persoanele care dorm în reprize scurte în timpul zilei (un pui de somn, de exemplu) au un volum total al creierului mai mare decât persoanele care nu dorm astfel. Un interval scurt de somn, de la 5 la 15 minute, poate asigura un beneficiu pentru creier care poate dura între o oră și trei ore, au arătat studiile anterioare celui menționat. 

Mai multă atenție la consumul de sare 

O cercetare dată publicității în 2023 a arătat că un consum prea mare de sare a fost asociat și cu dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Însă nu este clar dacă legătura dintre consumul de sare și diabet a fost una cauzală. Cercetătorii spun, totuși, că sarea ar putea încuraja oamenii să mănânce porții mai mari de mâncar, ceea ce poate duce la alți factori de risc ai diabetului, cum ar fi obezitatea și inflamația. 

Despre mai multe schimbări pe care le puteți face în stilul de viață puteți citi aici.


Notă autor:

Fotografie de la Chevanon Photography: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cafenea-espresso-fierbinte-canicula-302897/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe