Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Vaccin cu administrare orală care previne infecțiile de tract urinar

de Florentina Ionescu - mai 2 2024
Vaccin cu administrare orală care previne infecțiile de tract urinar

Un simplu spray ce se administrează pe cale orală a prevenit apariția infecțiilor de tract urinar pe o perioadă de până la nouă ani.

Potrivit unei noi cercetări, un vaccin sub formă de spray oral special conceput împotriva infecțiilor recurente ale tractului urinar a împiedicat revenirea acestora pe o perioadă de până la nouă ani în cazul a peste 50% dintre participanții la respectivul studiu, scrie New Atlas

Acest spray oferă o metodă sigură și eficientă împotriva prevenției infecțiilor de tract urinar (ITU) și reprezintă, totodată, o alternativă la tratamentul cu antibiotice, arată sursa citată. 

ITU recurente sunt definite ca fiind trei sau mai multe astfel de infecții în interval de 12 luni. Infecțiile recurente de tract urinar apar în 20% până la 30% din cazuri. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, explicația fiind anatomia lor. Datele arată că 80-85% dintre infecții sunt cauzate de bacteria Escherichia coli. Totuși, vinovați pentru ITU pot fi și: Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris și Enterococcus faecalis

Din acest motiv, antibioticele sunt folosite adeseori ca tratament de primă linie. Chiar și așa, din cauza apariției fenomenului prin care organismul capătă rezistență la medicamentele antibiotice, există o nevoie tot mai mare de a se găsi o alternativă eficientă pentru a preveni ITU. 

Aici intervine MV140, un vaccin nou ce poate fi folosit pentru a trata infecțiile recurente de tract urinar la femei și la bărbați. Vândut sub numele de Uromune, acest vaccin este făcut din versiuni inactivate a celor patru bacterii menționate mai sus. Vaccinul stimulează sistemul imunitar să genereze o protecție pe termen lung împotriva infecțiilor de tract urinar. Și cel mai mare avantaj dintre toate este că vaccinul nu este fabricat sub formă injectabilă: este un spray cu aromă de ananas care se administrează sub limbă în fiecare zi, pe o perioadă de trei luni. 

Un studiu recent, condus de clinicienii de la Royal Berkshire Hospital din Regatul Unit al Marii Britanii a demonstrat că sprayul oral poate fi eficient pe o perioadă de până la nouă ani. 

„Înainte de administrarea acestui vaccin, toți participanții noștri sufereau de infecții de tract urinar recurente, iar pentru multe femei acestea pot fi dificil de tratat. După nouă ani de la prima administrare a acestui nou vaccin împotriva ITU, aproape jumătate dintre participanții la studiu au fost în continuare protejați de infecții. În general, acest vaccin este sigur pe termen lung, iar participanții noștri au raportat că au avut din ce în ce mai puține infecții de tract urinar și că au fost forme mai puțin severe de ITU. Mulți dintre cei care au făcut o infecție de tract urinar ne-au spus că simplul fapt că au băut mai multă apă a fost suficient pentru a o trata”, a declarat Bob Yang, urolog consultant ka Royal Berkshire NHS Foundation Trust care a fost una dintre instituțiile care au condus cercetarea. 

Rezultatele studiului au fost uublicate în „British Journal of Urology (BJU) International”.


Notă autor:

Sursa foto: imagine generată cu inteligența artificială (IA) la 17 aprilie 2024, 3:11 PM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe