Newsflash
Interviuri

„Trebuie să dezvoltăm echipe, să colaborăm, să ne ajutăm”

de Cristina Cristea - feb. 12 2024
„Trebuie să dezvoltăm echipe, să colaborăm, să ne ajutăm”

Experiența de peste zece ani în străinătate i-a confirmat doctorului Nicolae Sârbu că diagnosticul imagistic și munca în echipă sunt esențiale în managementul pacientului și reușita terapeutică.

CARTE DE VIZITĂ:
• Medic primar și conferențiar radiologie-imagistică medicală
• 13 ani de experiență în străinătate
• Doctor în științe medicale, Rezonanță Magnetică, Universitatea din Barcelona (2017)
• Deținător diplome europene de Radiologie, Neuroradiologie și Rezonanță Magnetică
• Supraspecializări (fellowship) imagistică musculo-scheletală, neuroradiologie și RMN (SUA, Franța, Belgia)
• Consultant Spitalul Erasme, Bruxelles (2015-2019)
• Locul 1, concursul național de rezidențiat, România, 2007; top 1% medici Spania, 2011
• Mai multe despre dr. Sârbu: www.reumadiagnostic.ro

În CV-ul dvs. am văzut că ați ajuns consultant în departamentul de Rezonanță Magnetică la unul dintre cele mai reputate spitale universitare din Europa, Spitalul Erasmus din Bruxelles. De ce v-ați reîntors în România după mai bine de un deceniu?
Mereu am vrut să mă întorc în România, mă pasionează foarte mult meseria de medic și ideea de a aplica acasă ceea ce am învățat atâta timp în străinătate. E nevoie să inovăm și să dezvoltăm și la noi medicina și îmi doresc mult să fac asta acasă.

Am văzut că ați lucrat în mai multe țări, unde ați învățat cel mai mult ?
Am făcut rezidențiatul în principal în Barcelona, iar ca specialist, am făcut fellowshipuri acum circa zece ani pentru a mă supraspecializa în Bethesda (SUA), Lille (Franța) și Bruxelles. Ulterior m-am stabilit și am lucrat în Bruxelles. Peste tot am învățat mult, am muncit mult și fiecare experiență mi-a adus satisfacție și bucurie, nu aș putea și nu aș vrea să compar, fiecare etapă a avut farmecul ei.

Imagistica medicală e o specialitate vastă, ce vă place cel mai mult din ea?
Pentru mine, imagistica medicală nu e doar o profesie, e o pasiune. Cred că medicina ar trebui să fie o vocație. Cel mai mult îmi plac ariile în care m-am supraspecializat, și anume Rezonanța Magnetică, Imagistica Musculo-Scheletală și Neuroimagistica.
    
Sunteți familiarizat atât cu sistemul sanitar occidental, cât și cu cel autohton. Care credeți că sunt principalele aspecte care ar trebui îmbunătățite în sistemul românesc de sănătate, mai ales în specialitatea în care activați?
Nu există un sistem de sănătate perfect, mereu există aspecte care ar putea fi îmbunătățite. În imagistica medicală avem acum și în România aparatura performantă necesară pentru a ne face treaba la un înalt nivel. Factorul limitant este resursa umană, și mai ales resursa umană medicală specializată și supraspecializată.

Cum se câștigă respectul medicilor rezidenți

Ce părere aveți de formarea medicilor rezidenți ?
Cred că e foarte variabil de la un spital la altul. E foarte important ca rezidenții să fie bine formați, altfel, când ajung specialiști, pot persista în erori. Pentru asta, au nevoie de modele lângă ei, de „motoare” profesionale de la care să învețe. Mai trebuie să conducem prin puterea exemplului, dând dovadă de profesionalism, etică și empatie. Fără această atitudine, cei tineri nu își respectă și nu își urmează superiorii sau o fac parțial, doar cât timp depind de ei, ceea ce nu e durabil. Mentorii și liderii adevărați muncesc mai mult decât ceilalți.

Aveți experiență în colaborarea cu alte specialități?
Sigur că da, ca imagist, lucrez pentru medicii clinicieni, pentru cei care tratează, nu doar pentru pacienți. Multidisciplinaritatea e fundamentală pentru a ajuta cât mai bine oamenii. Trebuie să dezvoltăm echipe, să colaborăm, să ne ajutăm, să avem grijă unii de alții, atât în cadrul aceleiași specialități, cât și între diferite specialități.

Domeniul medical presupune situații de urgență care impun stabilirea rapidă a diagnosticului, pentru o conduită terapeutică adecvată. Cum reușiți să gestionați situațiile stresante?
A fost nevoie de timp și de efort susținut până să reușesc să gestionez optim situațiile de urgență. Am „căzut” de multe ori și am și greșit, dar am încercat să transform fiecare eșec într-o motivație solidă. Nimeni nu se naște învățat, este foarte important să te ridici de fiecare dată și să înveți asumat din fiecare greșeală, astfel încât să nu o mai repeți. Trebuie să fii ferm în efortul tău de a evolua, atât ca medic, cât și ca om.

Există suficienți specialiști în Imagistică Medicală în România? În ce măsură considerați teleradiologia benefică, în contextul deficitului de medici radiologi?
În multe locuri nu sunt suficienți imagiști, iar acest deficit, împreună cu volumul crescut de muncă, au condus la dezvoltarea tehnicilor de imagistică la distanță. Teleradiologia este o soluție foarte eficientă în situațiile în care, de exemplu, nu există medici radiologi într-un spital sau numărul lor este prea mic pentru a putea acoperi gărzile. Nu este însă soluția ideală în cazul spitalelor universitare, iar principalul dezavantaj constă în imposibilitatea efectuării metodelor imagistice care presupun prezența fizică a medicului radiolog, de tipul ultrasonografiei.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe