Newsflash
Apariții editoriale

Confuzie (nu doar) gramaticală

de Alexandra NISTOROIU - oct. 2 2015
Confuzie (nu doar) gramaticală
   „Publicația Viața medicală, în formatul său ziaristic săptămânal, găzduiește în cele patrusprezece pagini ala sale activitatea tuturor activităților sale românești, precum și tot ce se ivește înnoitor sau adăugitor – util la ceea ce deja există și se consumă terapeutic“ (sic!) Îl citez pe dr. Paul Marica, autor al unui text de opinie (credem) publicat în numărul din septembrie 2015 al revistei Maramureșul medical, cu titlul „Responsabilitatea editorialului medical“. Mărturisesc că exprimarea este atât de fin subtilă încât nu mi-e clar dacă ne critică, ne laudă, ne place și vrea să ne ceară prietenia sau e supărat pe noi. Nici măcar nu mi-e clar dacă ne citește, pentru că „patrusprezece“ pagini nu am avut niciodată, funcționăm, firesc, în 12, 16 sau 20 de pagini.  Și-apoi nici nu îndrăznim să sperăm că am putea avea o acoperire atât de amplă cum sugerează domnia sa: „activitatea tuturor activităților“. „Tot ce se ivește înnoitor sau adăugitor“? Vrem să credem că suntem mai selectivi de-atât. Citim așadar în continuare: „O lăudabilă și necesară operă de girat și încetățenit, printr-un organ autoritar științific noutățile sau încercările medicale ce apar cu fiecare apariție rutinară a gazetei. Se mai percep din când în când și unele afirmații prezumțioase, unele teme insuficient elaborate, gratuități anodine. Este inevitabilul firescului uman!“ Aici, autorul m-a pierdut și mai tare: ne acuză, ne scuză? Recunosc că e atâta poezie în „editorialul“ lui că îmi vine greu să ghicesc și „responsabilitatea“. Să fim totuși îngăduitori, chiar dacă pe cea mai mare parte a textului său s-ar putea preda erori de sintaxă, ortografie, lexic și uneori logică (izvorâte desigur din „inevitabilul firescului uman“) la o oră de gramatică în clasa a șaptea, totuși, atunci când descrie medicii editorialiști, autorului îi iese cel puțin un veritabil autoportret: „Dacă totuși, se întâmplă să fie iscodit și de imboldul afirmării editoriale, postura respectivă nu-i decât un arabesc decorativ ce-i agrementează și personalizează activitatea sa rutinară.“ (sic!)
     Vă invit însă să descoperiți celelalte articole din ediția de septembrie a publicației pe cont propriu, n-aș vrea să vă stric (și mai mult decât am făcut-o deja) bucuria descoperirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe