Newsflash
Apariții editoriale

De la gripă la HIV/SIDA

de Alexandra NISTOROIU - ian. 22 2015
De la gripă la HIV/SIDA
   Ultimul număr din 2014 al revistei Infecţio.ro are ca temă centrală actualitatea infecţiilor virale. Gripa, hepatita şi infecţia HIV/SIDA sunt subiecte abordate în articole de sinteză, studii originale şi editoriale. Dr. Viorel Alexandrescu, şeful centrului naţional de gripă din reţeaua OMS, deschide numărul cu un articol despre importanţa gripei şi a vaccinării antigripale în sănătatea publică, în care discută modalităţile de prevenire, lecţiile celei mai recente pandemii (2009) şi estimarea costurilor cazurilor de gripă. Dr. Mariana Mărdărescu, prof. dr. Mircea Ioan Popa şi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel sintetizează istoria infecţiei HIV/SIDA în ţara noastră, insistând pe cele mai importante momente care au definit istoria naturală a bolii în perioada 1981–1990 şi pe punctarea celor mai importante date cumulate în primele nouă luni din 2014. La secţiunea studii originale întâlnim lucrarea dr. Laura Jeni Vlad despre riscul şi implicaţiile epidemiologice ale infecţiilor virale în transplantul hepatic. Studiul a fost realizat cu ajutorul bazei de date a Institutului Clinic Fundeni, investigându-se, pentru 195 de proceduri de transplant hepatic efectuate între ianuarie 2012 şi decembrie 2013, riscul de producere a infecţiilor virale preexistente şi reactivarea lor într-un interval de 24 de luni. Raportul prevalenţei infecţiilor virale s-a încadrat între 2,4–4,2%, fiind calculat în urma dozării anticorpilor anti-VHC prin metoda imunoenzimatică (EIA 2) şi prin detecţia ARN-VHB (confirmată prin PCR). Au existat recidive virale cu citomegalovirus (CMV), virus Epstein-Barr (EBV) şi virus herpes simplex (HSV) după efectuarea procedurii de transplant. Studiul a subliniat importanţa strategiilor de prevenire a recidivelor infecţiilor posttransplant pentru creşterea ratei de supravieţuire posttransplant. Din secţiunea de sinteze remarcăm subiecte ca revenirea în actualitate a terapiei cu bacteriofagi, precum şi infecţiile virale, parazitare şi fungice la gazda cu imunodepresie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe