Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Farmacovigilența și riscul cardiovascular

Viața Medicală
Monica GEORGESCU miercuri, 22 februarie 2017
     Rolul virusului Human Papilloma (HPV) în patogeneza carcinomului scuamocelular al capului și gâtului a fost descris prima dată în 1983, când aspecte histopatologice asociate infecțiilor cu HPV au fost identificate în acest tip de cancer. La începutul anilor ʼ90, asocierea dintre HPV și carcinoamele orofaringiene a devenit evidentă. Editorialul din Revista medico-chirurgicală nr. 1/2016, volumul 120 – semnat de prof. dr. Mihail Dan Cobzeanu – se axează pe corelația dintre aceste două patologii.
    Pornind de la definiția dată de OMS farmacovigilenței, dr. Cristina Maria Gavrilescu a publicat un studiu despre efectele adverse de natură cardiacă ale unor medicamente de uz frecvent. Studiul a inclus peste 18.700 de pacienți, internați în perioada 1998–2013 în Clinica de Medicină internă și Gerontologie din Iași. Rezultatele au evidențiat că riscul cardiovascular poate fi indus de uzul prelungit al unor medicamente precum antiinflamatoarele nonsteroidiene, contraceptivele, diureticele sau corticosteroizii. Mai mult, căile patogenetice de acțiune ale acestor compuși pot fi multiple, afectând pacientul pe mai multe planuri. 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.