Newsflash
Apariții editoriale

Identifică și tratează

de Dr. Cristian TEODORESCU - nov. 20 2015
Identifică și tratează
     The BMJ, numărul șapte (septembrie 2015) al ediției române, abordează pe larg problema hemoragiilor uterine. O echipă medicală din Belgia a analizat varianta de tratament în ambulatoriu al polipilor uterini, patologie prezentă la 20–40% din femeile cu sângerări anormale. „Identifică și tratează“ este principiul adoptat în stabilirea diagnosticului, având avantajul stabilirii mai rapide a planului de tratament și evitarea spitalizării. Deși are avantaje, această variantă terapeutică prezintă un risc de eșec de două ori mai mare decât în cazul internării pacientelor, impunând repetarea intervenției ginecologice. Același rezultat este obținut și de un grup de cercetători britanici, care observă un grad mai scăzut de acceptabilitate a procedurii de către paciente, comparativ cu tratamentul spitalicesc. Tot în acest număr al publicației aflăm și cele mai recente date privind detectarea sindromului Down, autorii concluzionând că testul sanguin maternal, de depistare a ADN-ului fetal liber circulant, este mai eficient decât screeningul standard.
     Numărul opt al aceleiași publicații ridică problema siguranței noilor anticoagulante orale, dabigatran și rivaroxaban. Studiile citate în BMJ arată faptul că riscul de hemoragie gastrointestinală crește odată cu vârsta pentru anticoagulantele orale noi, în comparație cu warfarina. Rezultatele însă rămân controversate din cauza utilizării unor doze diferite și a indicațiilor specifice. Editorialul revistei analizează problemele de etică medicală în abordarea epidemiei de Ebola. Specialiștii recomandă urgentarea găsirii unor terapii viabile, iar asta în cantități suficiente, fără a neglija însă factorul financiar. Aceștia precizează că există fonduri pentru vaccinuri încă nefinalizate, pe fondul panicii globale legate de o epidemie infecțioasă, cu implicări serioase ale bioterorismului. Ni se aduce la cunoștință „regula animală“ introdusă în 2002 în SUA, cu scopul aprobării de urgență a unor medicamente experi­mentale, în caz de urgență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe