Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Medicina ieşeană – 135

Viața Medicală
Dr. D. M. luni, 15 decembrie 2014
     În editorialul cu care se deschide nr. 3 din acest an al Revistei medico-chirurgicale a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, Eugen Târcoveanu şi colab. prezintă concentrat istoria de 135 de ani a şcolii medicale ieşene. În 1948, Facultatea de Medicină, înfiinţată în 1879, a devenit Institutul de Medicină, cu facultăţi de medicină generală, pediatrie, igienă şi farmacie. Facultatea de Stomatologie a fost înfiinţată în 1965. În 1991, denumirea a fost schimbată în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, apoi au fost înfiinţate noi facultăţi: de Bioinginerie medicală, Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie şi dietetică, Tehnică dentară. Câteva articole realizează actualizări ale cunoştinţelor din diverse domenii medicale. Astfel, Sînziana Preda şi colab. abordează complicaţiile infecţioase la pacienţii cu ciroză hepatică, iar Raluca Haliga şi colab. – actualităţi în patogeneza şi diagnosticul encefalopatiei hepatice. Traheomalacia nu este atât de rară pe cât ne-am aştepta, afirmă cu argumente Roxana-Maria Nemeş, Paraschiva Postolache, Doina-Clementina Cojocaru şi Mimi-Floarea Niţu. De asemenea, publicaţia cuprinde diverse articole originale din domeniile medicină internă – pediatrie, chirurgie, ştiinţe fundamentale, medicină preventivă – laborator, medicină dentară şi farmacie. Iată doar câteva din ele. Regurgitarea mitrală ischemică la pacienţii cu infarct miocardic acut a fost studiată de A. O. Petris şi colab., iar evoluţia glaucomului la pacienţii cu diabet – de Nicoleta Anton Apreutesei şi colab. O. B. Bodnar şi colab. (Cernăuţi) prezintă experienţa de un deceniu de tratament chirurgical al colostazei la copii. Andreea Silvana Szalontay descrie corelaţiile fiziopatologice şi terapeutice în dependenţa de alcool; Carmen Mihaela Dorobăţ şi colab. creionează corelaţii interdisciplinare privind evaluările clinice şi paraclinice ale gravidelor HIV pozitive, iar  I. C. Lupu şi Norina Consuela Forna oferă noţiuni privind managementul riscului de malpraxis în implantologie. Cititorii găsesc şi câteva prezentări de cazuri interesante privind: rolul corticoterapiei în pachidermodactilie (Laura Gheucă Solovăstru şi colab.), dispneea progresivă (Paraschiva Postolache şi colab.), sindromul Sneddon (Amalia Orac şi colab.), dileme de management al paragangliomului retroperitoneal (Saima Anwar şi colab. – Pakistan), fistula esofagiană traumatică – o complicaţie rară a trumatismului vertebral cervical (M. G. Dabija şi colab.).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.