Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Privarea de somn și obezitatea

Viața Medicală
Monica GEORGESCU joi, 26 octombrie 2017
     Atât obezitatea, cât și privarea de somn sunt frecvent întâlnite în societatea modernă, iar între cele două s-a demonstrat o corelație strânsă. Astfel, o durată scurtă a somnului – de cinci-șase ore pe noapte – se asociază cu o creștere cu 45% a riscului de obezitate. Această corelație este multifactorială, explică dr. Loredana Catrinescu în numărul din august al revistei Viață+sănătate. La nivel hormonal, privarea de somn crește nivelul de grelină (hormon care stimulează apetitul) și scade nivelul de leptină (hormon care determină senzația de sațietate). Ambele modificări contribuie la supraalimentare și, implicit, la creștere ponderală. Adulții care au raportat o durată a somnului mai mică de șase ore pe noapte au consumat în medie cu 178 de kilocalorii pe zi mai mult decât cei care au declarat un program de somn de nouă ore. Timpul mai mare cât persoana stă trează contribuie la implementarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase precum modificarea programului meselor, creșterea consumului de alimente dense caloric, mâncatul între mese sau în oraș.
     Durerea abdominală reprezintă un simptom frecvent în practica pediatrică, putând constitui prima formă de manifestarea a mai multor afecțiuni medicale sau chirurgicale. Cauzele acestor dureri pot fi multiple, explică dr. Cristina Zbiera-Zavarache, iar evoluția poate fi acută sau cronică. Durerea abdominală la copii poate semnaliza o serie de patologii, de la apendicită acută sau boală diareică acută la parazitoze intestinale sau afecțiuni biliare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.