Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Bateria viitorului pentru lentilele de contact

de Florentina Ionescu - sept. 29 2023
Bateria viitorului pentru lentilele de contact

Deși s-au făcut progrese mari în domeniul lentilelor de contact inteligente, rămâne totuși o provocare: cum pot fi alimentate discret și în siguranţă aceste dispozitive?

Cercetătorii din Singapore au găsit răspunsul: o baterie ultrasubţire, sub forma unui lichid care poate fi „încărcat” cu ajutorul reacţiilor enzimatice. Chiar dacă în ultimii ani au fost dezvoltate pe plan mondial lentile de contact augmentate electronic, maniera în care astfel de dispozitive medicale sunt alimentate cu energie este departe de a fi una ideală, spun oamenii de știinţă de la Nanyang Technological University, Singapore. 

Astfel că ei și-au propus să descopere o alternativă: o baterie cu grosimea de 0,5 mm care poate fi integrată în lentilele de contact smart. Bateria conţine apă, un catod confecţionat din cupru hexociano­ferat, un anod din polipirol și un înveliș enzimatic, alcătuit din glucozo-oxidază. Când este aplatizată, bateria flexibilă este scufundată în lichidul lacrimal care ne hidratează ochii, iar procesele enzimatice generează o sarcină electrică în interiorul apei.

În testele de laborator efectuate pe un model care simula structura ochiului uman, bateria a fost capabilă să producă un curent de 45 de microamperi și o putere maximă de 201 microwaţi. Oamenii de știinţă spun că acestea ar fi suficiente ca  să transmită datele de la o pereche de lentile de contact inteligente, fără fir, pe o perioadă de cel puţin 12 ore. În forma actuală, bateria rezistă până la 200 de cicluri de încărcare-descărcare. O lucrare despre studiul acestei baterii a fost publicată recent în jurnalul Nano Energy*.



*https://www3.ntu.edu.sg/CorpComms2/Research%20Papers/tearbased.pdf
https://newatlas.com/health-wellbeing/tear-charged-glucose-battery-smart-contact-lenses/


Notă autor:

Profesorul Lee Seok Woo cu o lentilă de contact echipată cu baterie prototip (neagră)/ Foto: Nanyang Technological University

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe