Newsflash
Cultură

Când pietrele vorbesc

de Dr. Raluca BULEA - oct. 20 2023
Când pietrele vorbesc

Muzeul Municipiului București a transpus o muncă de cercetare într-o expoziţie inedită care poate fi vizitată până la 28 octombrie.

Muzeul Municipiului București transpune adesea rezultatele unor cercetări în proiecte expoziţionale, pentru a le face încă și mai vizibile. Un astfel de proiect de cercetare și recuperare a unui patrimoniu aproape ignorat poate fi studiat până la 28 octombrie 2023 la Palatul Suţu, în cadrul expoziţiei „Mesaje săpate în piatră”. Echipa de cercetare, condusă de Cezar Buiumaci și Andreea Panait, a realizat o dublă muncă de căutare, atât în arhive și biblioteci, cât și pe teren. Scopul lor a fost acela de a descoperi vechile cruci de piatră, acoperite cu elemente decorative și inscripţii chirilice, care se găsesc, încă, răspândite prin oraș. Demersul are și o componentă educativă, care explică multiplele roluri și semnificaţii pe care aceste cruci și amplasamentele lor puteau să le aibă în momentul ridicării lor.

În mod obișnuit asociem crucea cu piatra de mormânt și cu amintirea celor trecuţi la cele veșnice. În același timp însă, crucile erau folosite ca piatră de hotar. Un astfel de exemplu este crucea lui Neofit – azi parte a ansamblului comemorativ de la Piaţa Universităţii. 

De asemenea, crucile se foloseau pentru înregistrarea numelor unor ctitori de fântâni, întru pomenirea eternă a gestului lor de milostenie. Nu în ultimul rând, erau ridicate de unele familii sau de comunităţi ca mulţumire pentru ajutorul primit de la divinitate în anumite momente de cumpănă ale vieţii.

Pe urmele crucilor din București

Cercetarea a început cu vechile planuri și hărţi ale orașului, pe care era marcată prezenţa crucilor. Ea a fost continuată cu documente vechi sau mai recente care atesau existenţa și istoria acestor monumente și s-a încheiat pe teren, pentru identificarea amplasamentelor actuale și a monumentelor neconsemnate. Scopul a fost realizarea unei cartografieri actualizate a tuturor vechilor cruci aflate azi pe teritoriul Capitalei.

Dincolo de expoziţie, toate datele și imaginile strânse în cadrul cercetării incluse în proiectul „Mesaje săpate în piatră – digitizarea crucilor din piatră din București” pot fi consultate și pe internet, pe pagina crucidinpiatra.ro. Odată cu identificarea și studierea efectivă a fiecărui monument în parte, a fost făcută și descifrarea inscripţiilor înscrise în piatră. Aceasta completează ceea ce se știe despre ele și are potenţialul de a deschide noi direcţii de cercetare. În final, un alt scop al proiectului este acela de a transforma aceste vechi obiecte în parte a patrimoniului clasat al orașului, care să fie astfel mai bine protejat și pus în valoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe