În zilele de 4 şi 5 mai a.c., Societatea Internaţională de Farmacoterapie Cardiovasculară organizează, la Bucureşti, al XVII-lea Congres internaţional ISCP. Pentru mai multe detalii ne-am adresat dlui prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, vicepreşedinte şi preşedinte ales al ISCP, preşedintele Congresului. Un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Congresul Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară, organizat la Bucureşti - Viața Medicală
Interviuri

Congresul Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară, organizat la Bucureşti

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 10 2012
Congresul Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară,  organizat la Bucureşti

În zilele de 4 şi 5 mai a.c., Societatea Internaţională de Farmacoterapie Cardiovasculară organizează, la Bucureşti, al XVII-lea Congres internaţional ISCP. Pentru mai multe detalii ne-am adresat dlui prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, vicepreşedinte şi preşedinte ales al ISCP, preşedintele Congresului. Un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

În zilele de 4 şi 5 mai a.c., la hotelul Pullman Bucureşti, Societatea Internaţională de Farmacoterapie Cardiovasculară, entitate ştiinţifică înfiinţată în 1985, afiliată Federaţiei Mondiale a Inimii, organizează al XVII-lea Congres internaţional ISCP. După cum am aflat din programul evenimentului, scopul Congresului ISCP de anul acesta este de a prezenta noi medicamente şi concepte inovatoare, dar şi de a isca dezbateri din perspectiva celor mai importante domenii ale prevenţiei şi patologiei cardiovasculare: hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, sindroamele coronariene acute, tromboembolismul etc. Capitala României va fi gazda grupului de lideri de opinie din întreaga lume, care vor susţine aceste dezbateri cu datele cele mai recente obţinute din cercetare, dublate de o experienţă îndelungată.

Pentru mai multe detalii despre Congresul ISCP de la Bucureşti, ne-am adresat  dlui prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, vicepreşedinte şi preşedinte ales al Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară, preşedintele celui de-al XVII-lea Congres internaţional ISCP.

     – Ce personalităţi vor fi prezente la Congresul ISCP pe care îl organizaţi la Bucureşti?
     – La acest Congres vor participa cca 30 de lideri internaţionali de opinie, precum profesorii Juan Carlos Kaski (Marea Britanie), Jay Cohn (SUA),Prof. dr. Gheorghe Andrei Dan Stefan Anker (Germania), Thomas Kahan (Suedia), Ali Oto (Turcia), Faiez Zannad (Franţa) şi mulţi alţii, personalităţi de vârf ale cardiologiei contemporane. Congresele ISCP sunt anuale şi au ca scop dezbaterea problemelor actuale de terapie cardiovasculară farmacologică – noile molecule apărute, ghidurile, locul terapiei farmacologice faţă de terapia intervenţională. Reuniunea de la Bucureşti se desfăşoară la World Trade Center (hotelul Pullman), la Bucureşti, în două zile consecutive (4–5 mai 2012) extrem de pline. Alături de sesiunile ştiinţifice propriu-zise, vor exista şi simpozioane sponsorizate de firme, programe educaţionale, dar şi prezentări de postere. Avem şi o sesiune de premiere – Young Investigator Award. Congresul este organizat de ISCP, al cărei preşedinte în funcţie este profesorul J. C. Kaski, de la Londra, în vreme ce eu sunt vicepreşedintele şi preşedintele ales al acestei societăţi. După cunoştinţa mea, este primul şi singurul congres (simpozioane au mai fost) al unei societăţi internaţionale organizat în România în specialităţile medicale. O altă premieră: este cea dintâi manifestare românească acreditată internaţional, de Euro­pean Board for Accreditation in Cardiology, cu 9 credite EMC. Temele abordate sunt foarte diverse, legate, evident, de profilul de farmaco­logie cardiovasculară: prevenţie, hiperten­siu­ne, insuficienţă cardiacă, sindroame corona­riene acute, fără a aminti aici şi simpozioanele de firmă.
     – Care este istoricul ISCP şi ce rol joacă la nivel internaţional?
    – ISCP este o structură internaţională, în care sunt reprezentate toate continentele. Societatea Internaţională de Farmacoterapie Cardiovasculară se află sub umbrela World Heart Federation. ISCP a fost structurată iniţial de unul din părinţii cardiologiei moderne şi al revoluţiei în boala cardiacă, profesorul Henry Neufeld, preşedintele-fondator al ISCP. Acesta este şi motivul pentru care, la congresele societăţii, se organizează o conferinţă specială – Neufeld Lecture. La preşedinţia Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară a existat o succesiune de personalităţi importante, precum profesorul Elliott Rapaport (SUA), profesorul Jay Cohn (SUA), penultimul pre­şedinte, o autoritate mondială în hipertensiune şi în insuficienţa car­diacă, profesorul Antonio Bayés de Luna (Spania), o autoritate în cardiologia şi aritmologia internaţională. Preşedintele actual, prof. dr. Juan Carlos Kaski (Marea Britanie) este directorul Centrului de cerce­tare cardiovasculară din cadrul Universităţii St. George, din Londra – unde lucrează, printre alţii, şi profesorul John Camm –, iar în această linie prestigioasă, spre surpriza mea, urmează, inedit, un român: am avut cinstea de a fi ales ca preşedinte anul trecut şi voi prelua mandatul peste un an.
     – Pe ce perioadă este mandatul de preşedinte ISCP?
     – De doi ani. Revenind la întrebarea dv., ISCP este singura societate internaţională dedicată direct terapiei farmacologice cardiovasculare. Spre deosebire de societăţile de specialitate, din ISCP nu fac parte doar cardiologi, ci toţi experţii care au tangenţă cu terapia cardiovasculară – farmacologi, cercetători, cardiologi, internişti, chimişti…
    – Şi reprezentanţi ai industriei farma?…
     – Desigur, dar without interest. O altă diferenţă faţă de societăţile de specialitate este că ISCP nu funcţionează prin societăţi naţionale, ci este o societate centrală, guvernată de o conducere executivă internaţională, aleasă prin votul membrilor, iar activitatea de la nivel naţional este coordonată de guvernatori. Pentru România, actualul guvernator, care mi-a succedat în funcţie, este prof. dr. Dan Dominic Ionescu.
    – În farmacoterapia cardiovasculară s-au înregistrat foarte multe progrese majore în ultimii ani. Cum vedeţi dezvoltarea în continuare a domeniului şi cum poate fi pusă în valoare latura sa ştiinţifică, dat fiind că domeniul este la interfaţa cu industria farmaceutică, deci inerent supus unor presiuni importante?
     – Progresele s-au produs, în paralel, în două câmpuri aparent la concurenţă, în fapt complementare. Farmacoterapia cardiovasculară a generat progres prin moleculele inovatoare şi, practic, până la începutul secolului XXI, a fost o „explozie“ de noutăţi, iar acum ne găsim în procesul unei schimbări conceptuale, de tranziţie către terapia biologică. Dintre progresele notabile, e suficient să amintesc trei descoperiri care „au schimbat faţa lumii“: inhibitorii enzimei de conversie, statinele şi, mai nou, antitromboticele. Există, pe de altă parte, progrese foarte importante şi în terapia intervenţională farmacologică. Din păcate, se produce o concurenţă şi mulţi încep să judece prin prisma exclusivă a uneia sau alteia dintre terapii. Cele două laturi ale tratamentului nu sunt însă în niciun caz concurenţiale, ci complementare, evident. Unul dintre rolurile ISCP este tocmai acela de a arăta rolul şi locul terapiei farmacologice şi, complementar, al terapiei intervenţionale. Apoi, aşa cum bine aţi remarcat, există un interes foarte mare pentru respectarea eticii în colaborarea dintre mediul academic şi industrie. Ca să-l citez pe profesorul Bayés de Luna, „dacă nu exista, ISCP trebuia inventată!“, pentru că această societate este aceea care preia – din punct de vedere ştiinţific – conceptele, nealterate de intervenţia industriei.
     – Joacă rolul unei interfeţe ştiinţifice…
     – ICSP interrelaţionează cu industria, inclusiv prin site-ul propriu. Industria poate propune subiecte, dar coordonarea este strict ştiinţifică, aparţinând Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară. De exemplu, industria poate solicita opinia unui expert cu privire la o moleculă nou-apărută, iar comentariul va prezenta toate plusurile şi minusurile moleculei în cauză.
     – Tematic, care vor fi punctele-cheie ale Congresului ISCP de la Bucureşti?
     – Congresul este structurat pe sesiuni tematice, începând cu prevenţia bolilor cardiovasculare, unde se va dezbate, spre exemplu, o problemă „caldă“ în prevenţia dislipidemiilor – rolul HDL şi speranţa terapeutică. O altă sesiune este dedicată „punctului fierbinte“ al terapiei cardiovasculare actuale – tratamentul antitrombotic.
     – Se va discuta posibila extindere a terapiei cu noile antitrombotice dincolo de indicaţiile actuale? E vorba de chirurgia ortopedică şi de fibrilaţia atrială…
     – …Alături de embolia pulmonară. Încep să apară şi alte tipuri de indicaţii, cum ar fi sin­droamele coronariene acute – intervenţional, aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce se întâmplă la bolnavii cu proteze valvulare… Este un proces continuu! Unele studii au deja rezultatele, altele sunt în desfăşurare. Pentru cei pasionaţi de acest domeniu, este foarte interesant. Mai trebuie spus că persoanele care vor conferenţia pe aceste teme sunt toate autorităţi în domeniu, majoritatea făcând parte din conducerea sau comitetele de direcţie ale di­ver­selor studii. Continuând, pe scurt, cu enu­me­rarea temelor, mai amintesc sesiunile ce au ca subiect hiperten­siunea, insuficienţa cardiacă… Conferinţa „Neufeld“ va fi susţinută, anul acesta, de unul din cei mai mari experţi în farmaco­genomică, prof. dr. Munir Pirmohamed (Marea Britanie). Deja ne găsim într-un domeniu de metodologie foarte apropiat de science-fiction…
     – Pe cine aşteptaţi să participe la Congresul ISCP pe care îl organizaţi la Bucureşti?
     – Există o largă participare din străinătate. Desigur, organizând Congresul la Bucureşti, aştept ca participanţii străini să fie în special din zona central şi est-europeană. De altfel, acesta a fost unul din motivele pentru care am oferit disponibilitatea României de a organiza reuniunea.
      – Se doreşte o extindere a Societăţii Internaţionale de Farmaco­terapie Cardiovasculară?
     – Cu siguranţă, ISCP era orientată mai mult către Europa de Vest, foarte mult către America Latină, Australia… Este vorba de o strategie prin care încercăm şi să popularizăm potenţialul românesc în acest domeniu. Mai am o asemenea strategie şi în cadrul European Heart Rhythm Association (EHRA), unde am creat o iniţiativă central şi est-europeană în domeniul tulburărilor de ritm, având în vedere diferenţa tehnologică dintre noi şi restul Europei, iniţiativă care a devenit parte componentă EHRA.
      – Din România, cine va participa la Congresul ISCP?
      – În primul rând, profesorul Dan Dominic Ionescu a fost parte activă în organizarea acestei reuniuni, din calitatea sa de guvernator ISCP pentru România. Vor mai participa şi lideri de opinie din ţară – îi amintesc pe prof. dr. Marius Vintilă, prof. dr. Doina Dimulescu, conf. dr. Şerban Bălănescu.
      – Vă aşteptaţi la prezenţa în număr mare a cardiologilor români?
      – Sper… Sigur că există o problemă pe care nu are rost să o ascundem: cardiologul român, indiferent de posibilităţile materiale, învăţat oarecum rău, e puţin dispus să plătească taxa de înregistrare, chiar pentru un congres internaţional, cu atât mai puţin pentru unul organizat în România. Am încercat să compensăm această stare de fapt, oferind pachete de sponsorizare pentru medicii români. Anticipez, astfel, şi o participare importantă a publicului românesc. În fond, când am gândit organizarea acestui congres, care a implicat o muncă enormă, m-am gândit la un cadou oferit cardiologilor din România. La şcoala de vară organizată de Nicolae Iorga, era un afiş mare, pe care scria: „Nu se ştie cine pe cine învaţă“. Congresul ISCP este gândit să pună în valoare potenţialul existent în lume, pentru dezvoltarea acestei societăţi ştiinţifice, dar, totodată, reuniunea reprezintă un profit şi pentru cei de aici, care vor fi stimulaţi de subiectele dezbătute.
            – Un profit reciproc…
            – Cu siguranţă! 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe