Newsflash
Cultură

Contemporaneitatea tradiţiilor

de Dr. Raluca BULEA - iul. 14 2023
Contemporaneitatea tradiţiilor

Programul de vară al MNŢR oferă o experienţă imersivă în păstorit și o explorare a modului de trai din Deltă.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) este păstrătorul celor mai profunde legături ale sufletului românesc cu rădăcinile sale. În același timp, este și locul în care vechile obiceiuri și meșteșuguri își dovedesc capacitatea de adaptare la noile vremuri, oferind spaţiul de dialog și de regăsire între creatorii contemporani și publicul lor. Zona de interferenţă este tradiţia populară, explorată, reinterpretată și adusă în prezent.

Sala Irina Nicolau găzduiește, până la 6 august a.c., o propunere culturală incitantă, intitulată „Păstorit contemporan. Un patrimoniu, mai multe dileme”, realizată în cadrul proiectului cultural „PĂSTORIT 2.1. OAIA HAI-HUI”. Obicei milenar, sursă de bunăstare, dar și de gesturi extreme, păstoritul pare că nu și-ar mai găsi locul în realitatea tehnologizată a mileniului al treilea. Cu ajutorul unor cercetări riguroase și al unei munci întinse pe o perioadă de mai mulţi ani (2016-2022) în zonele Dobrogea (Delta Dunării), Transilvania (Sibiu, Brașov), Maramureș și Bucovina, organizatorii și-au propus să demonstreze că, dimpotrivă, păstoritul este o activitate necesară. El constituie o legătură între trecut și viitor, dar și o sursă de cunoaștere a naturii și a unor resurse importante ale mediului înconjurător.

Spaţiul expoziţional generos propune publicului vizitator o experienţă imersivă deosebită, în cadrul căreia poate explora nu doar vizual, ci și tactil și sonor, uneori chiar și olfactiv, o sumedenie de activităţi și de obiecte care definesc păstoritul sau derivă din acesta.

Între prelucrarea laptelui și valorificarea lânii, numeroase sunt ustensilele folosite, ca și produsele rezultate. Pe lângă piesele tradiţionale de patrimoniu, sunt expuse și fotografii de arhivă sau actuale, alături de texte explicative cuprinzătoare, care ne ajută să înţelegem mai bine contextul amplu care definește această activitate milenară.

Din respect pentru Deltă

Alte interferenţe posibile între tradiţiile străvechi și arta contemporană sunt prezentate publicului, tot până la 6 august 2023, în cadrul expoziţiei „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin” de la sala Tancred Bănăţeanu. Organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, acest proiect propune o incursiune în viaţa și activitatea marelui campion atât din perspectiva sportivului, cât și din aceea a omului implicat în conservarea unui patrimoniu cultural inestimabil din Delta natală. Ceea ce a reușit Ivan Patzaichin în timpul vieţii, oamenii pe care i-a mobilizat și i-a inspirat să acţioneze și să creeze într-un mod care să respecte natura și tradiţia, continuă să producă efecte și acum, ca omagiu adus memoriei sale.

Expoziţia are o dublă valenţă. Pe de o parte, de prezentare a vieţii lui Ivan Patzaichin, prin texte însoţite de obiecte sugestive. Pe de altă parte, este un atelier de creaţie în care numeroși artiști, activând în zone diferite, au realizat lucrări colaborative bazate pe elemente care ne duc inevitabil cu gândul tot la modul de trai al Deltei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe