Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

ABORDĂRI TERAPEUTICE INEDITE

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 26 februarie 2010

     Unul din cele mai interesante articole din nr. 946 al cunoscutei reviste belgiene LE GENERALISTE se referă la demersul unor cercetători francezi care au folosit, cu bune rezultate, terapia genică în tratarea nevăzătorilor. Toţi pacienţii trataţi sufereau de amauroză congenitală Leber (ACL), o afecţiune ereditară din cauza căreia ochiul nu poate transforma lumina în semnale electrice destinate creierului. (...)

Cercetarea respectivă se ocupa de o variantă particulară a ACL în care celulele epiteliului pigmentar al retinei nu sunt în stare să recicleze vitamina A. Şi asta, din cauza unei mutaţii genetice care duce la absenţa enzimei specifice implicate în această funcţie. Ca atare, persoanele respective sunt nevăzătoare. Studiile au demarat acum zece ani, când cercetătorii au făcut primele încercări pe căţei ce sufereau de acest deficit metabolic, inserându-le gene sănătoase în retină. Vectorul folosit era un virus nepatogen. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC