Newsflash
Cultură

Ansamblul Gurdjieff la Bucureşti

de Anca FLOREA - apr. 9 2015
Ansamblul Gurdjieff la Bucureşti
Asociaţia „Octava“ a propus publicului, la sala Radio, un concert susţinut de Ansamblul „Gurdjieff“ din Armenia, alcătuit din muzicieni specializaţi în cântul pe instrumente tradiţionale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak sau dhol. Conform prezentării din programul de sală, muzica filosofului Gurdjieff, compusă prioritar între 1924 şi 1927, în colaborare cu Thomas Hartmann, creator şi pianist rus, se raportează la propriile sale experienţe trăite în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, India sau nordul Africii.
În 2008, pianistul şi compozitorul armean Levon Eskenian a înfiinţat ansamblul care, purtând numele lui Gurdjieff, promovează acest repertoriu al diverselor popoare, în aranjamente prin care încearcă să păstreze specificul şi autenticitatea muzicii din zonele respective. Am ascultat, aşadar, în combinaţii timbrale inedite, piese de inspiraţie folclorică sau cu încărcătură religioasă, din spaţiul armean, grecesc, arab, kurd, asirian şi caucazian, în marea majoritate cântate solo sau în formaţie restrânsă.
Desigur, spectatorii au urmărit cu atenţie sonoritatea specială a instrumentelor cu corzi, de suflat sau de percuţie, surprinzând faptul că mai toate piesele erau lente, în tonalităţi minore chiar şi în dansurile susţinute prin mişcările sobre ale unor dansatoare îmbrăcate în negru (ca şi instrumentiştii, de altfel). Dansurile finale au adus intensităţi ample şi ritmuri pregnante, regăsite şi în bis, care contrastau puternic cu discreţia şi transparenţa melodiilor ce le-au precedat. Interesant de remarcat miniaturile scrise de Komitas Vardapet, fondatorul şcolii moderne de compoziţie din Armenia, care au purtat aceeaşi amprentă a sonurilor „de departe“, în structuri repetitive, ca într-o reluare infinită a unor ecouri şi trăiri ancestrale.
În debutul fiecărei părţi a programului, Levon Eskenian a prezentat câte două miniaturi pentru pian semnate de Gurdjieff/Hartmann, respectiv Komitas; simple, parcă abia şoptite. Pentru noi a fost o experienţă inedită, poate surprinzătoare, dar faptul că CD-ul editat de ansamblu a obţinut, în 2012, la Festivalul de jazz din Olanda, Premiul Edison Jazz/World „pentru cel mai bun album internaţional“, constituie o dovadă a recunoaşterii sale internaţionale. Probabil însă că muzica gravată pe disc era de o factură total diferită de ceea ce ni s-a oferit în concertul de la sala Radio, fără vreo legătură cu jazzul.
Oricum, Asociaţia „Octava“ a promis că va continua proiectul de promovare a valorilor umane universale, prin invitarea altor formaţii muzicale, prin conferinţe şi prezentări susţinute de profesionişti în domenii diverse. De această dată ni s-a oferit o mostră edificatoare în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe