Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Antologia literară „Răzeşu“

Viața Medicală
Dr. Mihail MIHAILIDE joi, 6 decembrie 2012
   „Neobositulu Vergilius Razesu“ (fac trimitere la Neobositul Kostakelu, perso­naj din „Hronicul măscări­ciu­lui Vălătuc“ al lui Al. O. Teodoreanu), intrepid în pofida vârstei (n. 1932; de altfel, prenumele, din lat. ramură verde, atestă şi acesta, parcă, o primăvară perpetuă), oferă cititorilor săi o nouă carte. E vorba de antologia SCRIITORI DIN NEAMŢ, coordonată de dsa (dr. Virgil Răzeşu) şi apă­rută în propria-i editură („Răzeşu“, 2012). Coordonatorul lucrării – cum modest se autointitulează pe pagina de gardă – este un cunoscut chirurg, autor de scrieri de specialitate, inclusiv pentru educaţia medicală continuă, bun organizator de reuniuni profesionale pentru chirurgii din Moldova, dar nu numai, de biografii – apreciate laudativ fiind în special cele închinate lui Beethoven şi Mozart –, de texte de iatroistorie (ba chiar şi cărţi, semnate, unele, în colaborare), e publicist, găzduit şi în paginile săptămânalului nostru, şi scriitor de literatură beletristică, după cum, iată, aflu cu întârziere, vinovat considerându-mă, din articolul pe care şi-l consacră în antologie. De altfel, prezenţa unui medic (dr. V. R.) şi cea a unui asistent medical (Eugen Steţcu), din totalul de 69 de autori indexaţi, sunt argumentele pentru care semnalăm această crestomaţie de interes local, cititorii dornici de informaţii de gen beneficiind de publicitatea librăriilor.
   Antologia se bucură de o foarte binevoitoare „Precuvântare“ semnată de profesorul universitar ieşean şi scriitorul Liviu Antonesei. Iniţial reticent asupra criteriului geografic în alcătuirea unei antologii, dsa concede că, până la urmă „nici o operă – literară sau aparţinând altui gen – nu este considerată doar prin valoarea estetică. În realitate, o operă este un «organism» mult mai complicat, care-şi alătură dimensiunii estetice, puzderie de alte dimensiuni: socio-istorice, etice, filosofice, iată şi «localiste», cum încearcă să argumenteze antologia realizată de dl Virgil Răzeşu“.
  Criticul şi istoricul literar Cristian Livescu, al doilea prefaţator, notează: „Neamţul continuă să fie o prezenţă distinctă în peisajul creativităţii româneşti, inclusiv pe plan literar, în continuarea unei tradiţii vii şi perene, care pune în mişcare disponibilităţi şi talente“. Această afirmaţie nu poate fi amendată în niciun fel, teritoriul românesc respectiv fiind locul de baştină pentru numeroşi scriitori, artişti lirici, savanţi, pictori, graficieni, unii de mare notorietate. Dar, în opinia mea, criteriile de cuprindere a autorilor în această antologie sunt extrem de „laxe“, de la oameni fără nicio scriere publicată (evit, intenţionat, substantivul „operă“), la cei cu o bibliografie luxuriantă; de la persoane care nici măcar nu s-au născut în judeţ sau nu mai sunt de mult „vieţuitori“ pe aceste meleaguri (cum înşişi afirmă în breviarul de date biografice care însoţesc bucăţile tipărite), la stâlpii culturali dintotdeauna ai Neamţului. În fine, textele oferite coordonatorului – de presupus că ar fi trebuit să fie exemplare pentru creaţia antologatului – au uneori doar tangenţe fulgurante cu arta. Iar acesta, în mod special, pentru poezie, reproduceri care duc gândul la versificările fără har din anii ’50. Din varii motive, nu emit judecăţi de valoare, nu nominalizez şi nu citez, interesul săptămânalului nostru fiind doar cel de prezentare a unui fapt editorial, probabil dezinteresat material (contribuţia şi în lei a antologatului), al unui confrate, dl dr. V. Răzeşu. Dl Liviu Antonesei, reflectând şi dsa, de data aceasta asupra numelui autorului, scrie cu umor: „Potrivit nume, un iobag n-ar fi fost de-a pururi capabil de un asemenea gest de generozitate!“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.