Newsflash
Cultură

Artiști ruși celebri care refuză să condamne războiul lui Putin

de L. Budin - mar. 3 2022
Artiști ruși celebri care refuză să condamne războiul lui Putin

Mai multe instituții de cultură din lume le-au cerut unor artiști ruși, susținători fățiși ai lui Putin, să condamne public războiul pe care acesta l-a declanșat.

Universul muzicii clasice a fost zguduit recent, prin demiterea dirijorului rus Valeri Gherghiev de la direcția Orchestrei Filarmonice din München. Cunoscut drept apropiat al Kremlinului, Gherghiev a refuzat să condamne războiul din Ucraina, arată cotidianul francez 20 minutes. Celebra soprană Anna Netrebko, și ea susținătoare a politicilor lui Putin, a decis să-și suspende concertele.

artisti-rusi

 

Pe 24 februarie 2022, primarul orașului Milano și directorul operei La Scala i-au solicitat dirijorului rus Valeri Gherghiev să-și clarifice poziția referitor la invazia Ucrainei de către Rusia, cerându-i să facă o declarație privind soluționarea pașnică a conflictului. Solicitarea, rămasă fără răspuns, a dus la înlocuirea dirijorului cu tânărul maestru rus Timur Zanghiev, „foarte apreciat de către orchestră”, care a dirijat deja o parte din repetiții.

Responsabilii Orchestrei filarmonice din Rotterdam i-au cerut și ei lui Gherghiev să se desolidarizeze de atacurile Rusiei – însă, tăcere.  

valeri-gherghiev
Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Direcțiunea sălii newyorkeze de concerte Carnegie Hall a decis, într-un final, să se separe de șeful de orchestră, la fel și Filarmonica din Viena.

În afară de activitatea sa în fruntea Filarmonicii din München, Gherghiev este și directorul prestigiosului Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus. Gherghiev și-a demonstrat în repetate rânduri loialitatea pentru liderul de la Kremlin: a participat la concerte în Osetia de Sud, unde au intervenit soldații ruși, sau în Palmira, Siria, alături de armata regimului Bashar al-Assad.  

Mai prudentă, celebra soprană Anna Netrebko a decis, deocamdată, să stea departe de marile scene ale lumii. Artistei i se reproșează faptul că, în 2015, s-a deplasat la Donețk, în estul Ucrainei, pentru a poza alături de drapelul separatiștilor proruși. Conform revistei Diapason, ea i-a înmânat deputatului european prorus Oleg Țarev un cec de 1 milion de ruble (crica 15.000 de euro), pentru a susține activitatea Operei din Donețk.

Anna_Netrebko
Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Într-un comunicat oficial, diva a anunțat că renunță, deocamdată, la concerte.

Nu este un moment bun (...) pentru a mă produce pe scenă și a face muzică. Sper că publicul îmi va înțelege decizia”, a spus ea.

Soprana a mai subliniat, pe rețelele sociale, că se opune războiului.

Sunt rusoaică și îmi iubesc țara, dar am mulți prieteni în Ucraina, iar durerea și suferința lor îmi frânge inima. Vreau ca acest război să se sfârșească iar oamenii să fie capabili să trăiască în pace”, a spus artista pe pagina ei de Facebook.

A adăugat însă următoarele:

A forța artiștii, sau oricare altă persoană publică, să-și exprime în public opiniile politice și să-și denunțe țara nu e corect. Ar trebui să fie o alegere liberă”, a conchis ea.

Publicația Diapason notează faptul că Anna Netrebko s-a opus războiului, nu însă și lui Putin – așa cum au făcut-o, în mod constant, pianiști celebri precum Evgheni Kisin și Alexander Melnikov, sau dirijorul Simion Bicikov.

Cotidianul francez La Croix informează că o petiție online contra ofensivei militare în Ucraina și contra cenzurii impuse mass media rusești a primit un milion de semnături, multe aparținând unor personalități din Federația Rusă.

Petiția a fost inițiată de Lev Ponomarev, veteran al drepturilor omului din Moscova, și semnată, printre altele, de scriitorul Boris Akunin, dar și de fata lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precum și de fata lui Boris Elțîn, ex-președinte rus. Au semnat cântăreți, actori și regizori – cu o absență notabilă: cea a mult-premiatului regizorul Nikita Mihalkov, un susținător fervent al lui Putin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe