Newsflash
Cultură

Ascultăm la vecini

de Anca FLOREA - iul. 7 2017
Ascultăm la vecini
     În general, stagiunea teatrelor de operă și balet s-a închis la mijlocul lunii: cu „Romeo și Julieta” la Opera Națională, „Cavaleria rusticană” și „Paiațe” la Timișoara sau cu „Traviata” la Brașov. Dar pe podiumul de concert activitatea continuă și în săptămâna aceasta. Spre exemplu, la Filarmonica bucureșteană, după ce programul Strauss ce urma să fie dirijat de Cristian Măcelaru a fost înlocuit cu cel condus de spaniolul Octavio Más-Arocas, la 22 și 23 iunie la pupitru s-a aflat Camil Marinescu, care a abordat opusuri forte diferite ca factură. Dirijorul român a ales un Concert de Beethoven, avându-l ca solist pe pianistul Andrei Licareț, și „Carmina Burana” de Orff, având colaborarea corului pregătit de Iosif-Ion Prunner și a soliștilor Irina Ionescu, Valentin Racoveanu și Valentin Vasiliu – opțiuni surprinzătoare pentru cei care cunosc atracția dirijorului pentru creații monumentale, grave, tensionate.
     Studenții Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) sunt încă în febra examenelor, cei de la canto implicându-se și în spectacolele cuprinse în cea de-a patra ediție a festivalului OPERA-mania ʼ17. Manifestarea a prilejuit și sosirea colegilor de la Academia de Muzică din Cluj – cu „Bărbierul din Sevilla” și deplasarea la Academia de Artă din Iași a celor din Capitală cu „Elixirul dragostei”, într-un benefic schimb de experiență. Din păcate, de multă vreme, reprezentațiile studențești se desfășoară doar cu acompaniament de pian, instrumentiștii renunțând să evolueze în orchestra ce ar fi trebuit să fie în fosă. În schimb, ansamblul simfonic „Universitaria” al UNMB, sub conducerea lui Alexandru Ganea, va cânta, la sala Radio, la 2 iulie, alături de corul pregătit de Valentin Gruescu și de tineri soliști, în partituri de Sammut, Ireland, Elgar sau Gulda.
     Cu o activitate intensă, Corul „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a fost aplaudat la București și în țară, dar și peste hotare, cel mai recent turneu fiind în Israel. Aici a participat pentru prima oară la Festivalul artelor de la Ierusalim. În ambianța generoasă a Galeriei de arheologie a Muzeului Național, corul a interpretat lucrări în ebraică, latină, greacă, italiană și, desigur, română, îndelung ovaționat de un public entuziast.
     Iar în Germania, la Düsseldorf, Trio „Contraste” (Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian și Doru Roman – percuție) a fost invitat să susțină un concert de muzică contemporană. Cei trei au abordat piese de Knorr, Mețianu, Wendel, C. D. Georgescu, Rotaru, Reale, Horst Lohse, V. Dinescu, precum și o primă audiție semnată de Laura Manolache, aflată în sală. Spre încântarea publicului, interpreții au oferit și bisuri de inspirație folclorică.
     Vorbind despre prezențe românești în străinătate, se cuvine menționat faptul că, la Staatsoper Viena, la 22, 25 și 28 iunie, în spectacolele „Elixirul dragostei” cu Guillermo García Calvo în fosă, în rolul Adinei a evoluat soprana Valentina Naforniță, iar în „Gianetta” – soprana Ileana Tonca – care a înlocuit o colegă bolnavă.
     Iar în Italia, la Arena din Verona, a fost reinvitată mezzosoprana Carmen Topciu, solistă a Operei din Brașov, de această dată în rolul Fenena din „Nabucco”. Este interesant de remarcat și numele lui Sebastian Catană în rolul titular, alternând cu George Gagnidze sau Boris Stasenko – binecunoscut și melomanilor noștri din spectacolele operelor din București sau Timișoara. Se prea poate ca și pasionații români de operă să urmărească cel puțin o reprezentație din seria derulată în iunie, iulie și august.
     Încep marile festivaluri europene, un alt exemplu fiind cel de la München, în cadrul căruia va cânta și soprana Laura Tătulescu. Și vor urma cele de la Salzburg, Bregenz sau Solothurn.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe