Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Body painting pe cicatrici oncologice

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 29 octombrie 2021

Opt supravieţuitori ai cancerului și-au transformat cicatricile dobândite în urma intervenţiilor suferite în opere de artă. Poveștile lor pot fi descoperite în cadrul expoziţiei (On) Cool Art.

Centrul de Cultură Urbană Casino este gazda expoziţiei (On) Cool Art, un demers al Asociaţiei Oameni Buni din Cluj-Napoca. Este vorba despre opt mărturii ale celor care au trecut prin operaţii oncologice soldate cu cicatrici care rămân pe viaţă. Cicatrici care ulterior au fost estompate de tehnica body painting.

Am stat de vorbă cu cei opt supravieţuitori ai cancerului, care și-au preschimbat cicatricile în povești. „Copiii și soţul meu mi-au spus că sunt mândri de mine”, mi-a mărturisit Oana, care a adăugat că acest proiect „vindecă suflete, unește familii și destine”.

oncoolart1

Pentru Delia proiectul a fost un exerciţiu de curaj: „Mi-am spus povestea ca să-ţi fiu alături. Ai încredere!”. Aura mărturisește că vrea să trăiască. Pentru ea asta e tot ceea ce contează: „Nu trebuie să ne plângem pentru ceea ce păţim, ci să trăim ce ni se întâmplă și să mergem mai departe. Suntem războinici și învingători!”.

Vasile a rezumat în două cuvinte tot ceea ce a învăţat despre viaţă: „merge înainte!”. Pentru Vio, de mare ajutor în lupta cu cancerul a fost familia: „Cu cei dragi alături de tine, poţi lupta cu zâmbetul pe buze și cu încrederea că totul va fi bine!”.

Ioana mi-a reamintit că „în orice situaţie există mereu binecuvântări ascunse”. Rodica mi-a spus că „viaţa este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ţi menţine echilibrul trebuie să continui să mergi înainte”. „Viaţa este minunată dacă nu te temi de ea. Fă ce te face fericit!”, a conchis Adriana.

Speranţă și bucurie în dar

Alături de gândurile celor opt, mărturia Irinei Simion, artista care a transformat cicatricile în opere de artă, spune foarte multe despre implicare, empatie și altruism: „M-am implicat în acest proiect din dorinţa de a le oferi atenţie, speranţă și bucurie celor care credeam că au nevoie. De fapt, eu am fost cea care a primit un mare dar. Modelele mi-au oferit mie speranţă și bucurie prin prezenţa lor luminoasă. Sunt recunoscătoare pentru privilegiul de a lucra alături de acești oameni care au învăţat să se bucure sincer de minunile care ne înconjoară la tot pasul”.

Asociaţia Oameni Buni este o prezenţă activă în comunitatea clujeană și nu numai. Aceasta organizează conferinţe publice și expoziţii, este prezentă la conferinţe online, la emisiunile înregistrate la ABC OncoNutriţie, dezvoltă parteneriate, totul pentru a fi alături de cei greu încercaţi.

Citiți și: Tatuajele în scop terapeutic, o etapă spre vindecare

 

Etichete: OnCool Art body painting cicatrici chirurgicale tatuaj medical

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.