Newsflash
Cultură

Bolile geriatrice, de la diagnostic la tratament

de Conf. dr. Ion DINA - sept. 26 2014
Bolile geriatrice,  de la diagnostic la tratament
Fenomenul de îmbătrânire demografică la care asistăm pe plan mondial a determinat adoptarea de măsuri medicale şi sociale speciale, ştiinţifice, la care au aderat şcolile de geriatrie. În acest sens, şcoala medicală românească modernă a atribuit geriatriei şi gerontologiei un loc important printre specialităţile medicale, în egală măsură cu evoluţia mondială ascendentă a acestei specialităţi.
Orice demers ce urmăreşte o mai bună cunoaştere şi înţelegere a fenomenului îmbătrânirii şi, mai ales, a problematicii complexe medicale geriatrice, reprezintă o iniţiativă utilă. Monografia Polipatologie şi principii terapeutice în geriatrie a autoarei dr. Ana Capisizu, apărută, în a doua ediţie, la Editura Medicală, se înscrie printre iniţiativele destul de firave dedicate geriatriei. Prof. dr. Doina Onicescu semnează Cuvântul înainte al cărţii, pe care o propune ca „un reper orientativ şi de iniţiere în abordarea fiziopatologiei vârstnicului“. Experienţa îndelungată de practică geriatrică clinică îmbinată cu cea de cadru didactic universitar la UMF „Carol Davila“ i-au permis autoarei înţelegerea aprofundată şi formarea de opinii ştiinţifice despre nevoile medicale, drepturile şi îngrijirile specifice persoanelor vârstnice şi, mai ales, posibilitatea de restituire a acestor roade de cunoaştere către confraţii mai tineri.
Cartea, structurată în 14 capitole, este modern concepută, cu un înalt nivel ştiinţific, şi propune modele de practică geriatrică extrase din experienţa proprie; la sfârşitul lucrării sunt, sub formă de anexe, testele de evaluare geriatrică. Primele opt capitole prezintă elemente de gerontopatologie şi afecţiuni frecvent întâlnite în geriatrie, structurate pe aparate şi sisteme, la care se recomandă principii şi particularităţi terapeutice specifice, moderne, conform ghidurilor de practică medicală. Dintre acestea, menţionez capitolul de patologie şi farmacoterapie cardiovasculară, deosebit de complex, ce parcurge numeroase domenii ca ateroscleroza, fibrilaţia atrială, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, boala arterială periferică, trombembolismul venos etc. Pentru particularităţile de patologie şi farmacoterapie ale sistemului nervos, autoarea abordează trei aspecte foarte importante în geriatrie: sindromul demenţial, sindromul parkinsonian şi accidentul vascular cerebral la vârstnici, cu particularităţi de recuperare. Ultimele şase capitole sunt consacrate patologiei cronice specific geriatrice, reprezentată de sindroamele geriatrice majore (sindromul de decondiţionare, fragilitatea, sindromul de instabilitate, sindromul de imobilizare, dependenţa, escarele) şi principiilor de tratament şi îngrijire.
În cadrul principiilor de terapie şi îngrijire specifice în geriatrie, într-un capitol separat al cărţii este descrisă îngrijirea la domiciliu, serviciu medical în plină dezvoltare în ţara noastră, ce are la bază aceste tipuri de îngrijire. Un capitol important şi unic în literatura autohtonă de specialitate – „Dependenţa şi reabilitarea geriatrică“, datorat experienţei de clinician a autoarei, se referă la patologia postacut din diverse afecţiuni dizabilitante. Acesta prezintă scopul reabilitării geriatrice, tipurile şi principiile recuperative geriatrice, programe de reabilitare geriatrică specifice, în funcţie de patologie.
Dr. Ana Capisizu face parte dintre profesioniştii cu dublă misiune – clinician şi dascăl, în acelaşi timp – şi şi-a propus ca această carte să fie un îndreptar în specialitate, necesar atât pentru studenţi, cât şi pentru tinerii medici geriatri sau de diferite specialităţi. Valoarea reală, datorată conţinutului competent, garantează monografia ca un util ghid medical interdisciplinar, ce reprezintă un progres în sprijinul activităţii medicale şi implicit în creşterea calităţii vieţii pacienţilor la vârsta senioratului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe