Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

BPOC, DZ şi fracturi

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 9 ianuarie 2013
   Vă invit să descoperiţi o serie de articole interesante din nr. 3/2012 al Revistei medico-chirugicale a Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi.
   Prognoza pe termen lung a pacienţilor polivasculari (definiţi prin prezenţa a mai mult de un pat vascular afectat) cu boală pulmonară obstructivă cronică asociată a fost studiată de Paloma Manea, Rodica Chiuru, Maria Cristina Gavrilescu şi D. Munteanu. Studiul a inclus 58 de pacienţi cu vârste între 52 şi 82 de ani, cu un episod de insuficienţă cardiorespiratorie acută, care au fost examinaţi (clinic, biochimic şi hematologic, prin spirometrie, ECG, ecocardiografie transtoracică, TC sau IRM cerebral) la intervale de trei luni, în perioada 2010–2012. Toţi pacienţii au fost fumători cu BPOC. S-a observat o evoluţie clinică favorabilă la pacienţii complianţi. Cei cu sindrom metabolic şi/sau AVC vechi şi boală arterială periferică au avut un prognostic prost. Pare să existe o legătură puternică între funcţia sistolică a ventriculului drept şi mortalitatea cardiovasculară. Asocierea acestei condiţii la boala cardiacă ischemică modifică hemodinamica VD. Concluzii: pacienţii polivasculari în insuficienţă cardio­respi­ratrie au o mortalitate de 36% în primele trei săptămâni. După trei ani, 86% din paci­enţi au supravieţuit. Metodele moderne de diagnostic şi tratament per­mit îmbună­tăţirea cali­tă­ţii şi creşterea duratei vieţii.
   B. Mihai, Cătălina Mihai, Cristina Cijevschi-Prelipcean şi Cristina Lăcătuşu abordeză tipuri rare de diabet zaharat. Pe lângă DZ de tip 1 şi 2 (90% din toate cazurile), practicienii se pot întâlni cu forme mai puţin frecvente, precum cele induse de mu­taţia unei singure gene, tulburări imune atipice sau diabet neonatal. Diabetul mono­genic este repre­zentat de tulburări genetice în struc­tura celulelor b (sindromul MODY şi mutaţii ale ADN mito­con­drial) sau în acţiunea insu­linei (sindromul rezistenţei la insulină tip A, sindromul Ralson-Mendenhall, lipodistrofia). Formele rare de diabet imun sunt determinate de anticorpi împotriva insulinei sau a receptorilor de insulină ori apar ca o componentă a sindromului „stiff man“. Diabetul neonatal este indus de mutaţii în genele care controlează dezvoltarea şi funcţia celulelor.
   Perturbările electrolitice la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică (ICC), implicaţii clinice, evolutive şi terapeutice – constituie obiectul studiului realizat de Irina Iuliana Costache, Diana Cimpoieşu, O. Petriş şi A. O. Petriş. Au fost analizaţi retrospectiv 100 de pacienţi diagnosticaţi cu ICC NYHA II–IV, internaţi în Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi în perioada 2009–2011. Evaluarea a inclus examinare clinică completă, ECG, ecocardiografie, radiografie toracică, probe biochimice hepatice, electroliţi şi evaluarea funcţiei renale. Datele au arătat că tulburările electrolitice sunt frecvente la pacienţii cu ICC. Hiperkaliemia, hipokaliemia şi hiponatriemia sunt asociate cu terapia diuretică şi pot juca un rol important în dezvoltarea ulterioară a aritmiilor ameninţătoare de viaţă.
   Dana Elena Mîndru şi Evelina Moraru au analizat factorii de risc şi implicaţiile lor în epidemiologia obezităţii pediatrice, într-un studiu prospectiv pe 146 de copii obezi internaţi în Clinica de Pediatrie Iaşi în perioada 2008–2012. Factorii genetici, lipsa alăptatului, obiceiurile alimentare necorespunzătoare în primii ani de viaţă conduc la tulburări permanente, cu serioase consecinţe în viaţa de adult.
   Irina Streba, Simona Damian şi Beatrice Ioan discută dileme medicale şi etice în moartea cerebrală, iar Otilia Nedelciuc şi colab. analizează calitatea vieţii la pacienţii cu colită ulcerativă. Interesante prezentări de caz sunt realizate de: Anca Georgescu, Carmen Chiriac, Brînduşa Ţilea, Iringo Kezdi – encefalita enterovirală severă complicată cu encefalomalacie; Andra Teodor, D. Teodor şi colab. – listerioză invazivă severă.
   Liliana Savin, C. Barbăroşie şi P. Botez au evaluat retrospectiv factorii de risc în fracturile femurale periprotetice, la pacienţi cu artroplastie de şold primară sau cu reintervenţie. Anamneza meticuloasă, examinarea clinică riguroasă (cicatrici şi rigidităţi care pot impune tehnici speciale pentru expunerea chirurgicală şi manipularea intraoperatorie a membrelor), precum şi o examinare imagistică precisă, cu evaluarea deformităţilor, a arhitecturii şoldului şi a gradului osteoporozei sunt esenţiale în prevenirea factorilor intraoperatorii în artroplastia primară. În ortoplastiile de revizie, evaluarea trebuie să se concentreze pe gradul deficitului de os, discontinuitatea venelor corticale şi posibile diformităţi. Osteodensitometria şi tratamentul antiosteoporotic adecvat sunt mijloacele importante de prevenţie a fracturilor postoperatorii. Decizia privind strategia terapeutică şi indicaţiile chirurgicale pentru fracturile femurale periprotetice se bazează pe nivelul fracturii, rezerva de os restantă a pacientului şi stabilitatea suportului. Obiectivele tratamentului acestor fracturi includ: restaurarea alinierii anatomice, recuperarea rezervei osoase adecvate, crearea unei proteze stabile, mobilizarea precoce a pacientului, consolidarea rapidă a fracturii şi redarea funcţiei originale, anterioare fracturii.
   Principalele caracteristici neuroendocrine şi terapia în tulburările primare de somn sunt abordate în articolul semnat de Ioana Cristina Amihăesei şi O. C. Mungiu, iar modificările nivelului cationilor bivalenţi în sindromul nefrotic fac obiectul unui studiu efectuat de Oana Teslariu şi M. Nechifor. Mai notăm: aspecte profesionale şi de management în supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale în spitalele de chirurgie generală (Oana Romişan şi I. S. Bocşan); anatomia funcţională a articulaţiei temporomandibulare – Anca Sava, Mihaela Monica Scutariu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.