Newsflash
Cultură

Câte puţin din toate

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - iul. 10 2009
Câte puţin din toate
    Mai multe subiecte de interes pentru MG/MF sunt puse în discuţie în numerele 910 şi 911 ale reputatei reviste belgiene LE GENERALISTE. Vom începe scurta prezentare cu articolul Medici în suferinţă, ce se adresează chiar MG, pentru care situaţiile ce-i „consumă“ „mental şi fizic nu lipsesc“: avand „urechi pentru plangerile aproapelui, mai stau ei la pandă faţă de propria suferinţă sau de aceea care «filtrează» comportamentul unui confrate?“ In opinia filozofului Jean Michel Longneaux, „etician în lumea sănătăţii“, „a numi dorinţele aflate la rădăcina răului înseamnă primul pas spre a-l depăşi“. „În faţa unei cumulări de situaţii negative, orice fiinţă omenească – şi nu doar homo medicus – are reacţii care traduc instalarea unei suferinţe“, faţă de care „unii vor dezvolta o reacţie de «fugă», diluandu-şi, chiar şi involuntar, dificultăţile prin «supraocupare», deriziune permanentă, raţionalizarea învecinată cu indiferenţa rece, chiar pasiunea amoroasă oportună, care înalţă un ecran de fum“. Violenţa constituie „o altă atitudine frecvent observată atunci «cand se adună norii»“, pentru acela ce se străduieşte să rămană „doctorul cel bun“, stăpanindu-se, aşa cum se şi cuvine, să o împingă in petto, ceea ce poate însemna să-şi „fabrice o adevărată bombă cu ceas, care îl va izbi, pe nedrept, pe un seamăn, pe un apropiat sau chiar pe un pacient care va rosti «acel» cuvant în plus“. Prin urmare, el „trebuie să se autorizeze să iasă din dificultate“. Se mai notează şi reacţii de tip depresiv, atunci cand doar caştigarea painii zilnice „rămane singurul motor de care te poţi folosi“ – „un indiciu al pierderii de sens care stă la pandă“, semn „de epuizare, de dezinvestire, de burn out“.  (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe