Newsflash
Cultură

CD-uri cu muzică de cameră

de Anca FLOREA - feb. 20 2014
CD-uri cu muzică de cameră
   Într-o perioadă în care „piaţa“ discografică pare suprasaturată, iar casele de discuri sunt nevoite să caute soluţii pentru relansarea unei producţii decenii la rând înfloritoare, oferind acum, pe lângă integrale de operă sau „simfonice“ cu mari artişti sau cu tineri a căror ascensiune are şi o „poveste“ vandabilă (şi) publicului atras de asemenea aspecte poate cu tentă mondenă sau de telenovelă, se editează totuşi şi CD-uri cuprinzând muzică de cameră, în versiuni interpretative de reală valoare, aşa cum ne dovedeşte, constant, Editura Casa Radio.
   Recent, s-a concretizat un astfel de proiect mult apreciat de melomani, propunând opusuri de anvergură tălmăcite de artişti de cotă – pianistul Valentin Gheorghiu şi violonistul Gabriel Croitoru, care formează, de multă vreme, un duo redutabil. Desigur, lucrările au fostabordate adesea în recital, dar abia în 2010 s-au gravat pe disc, marcând astfel repere ce merită subliniate, pe lângă calitatea muzicală în sine. Pentru că, spre exemplu, Sonata nr. 3 „în caracter popular românesc“ de Enescu a beneficiat, în urmă cu decenii, de o înregistrare realizată de pianist alături de fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, după câştigarea premiului conferit, la prima ediţie a Concursului şi Festivalului „Enescu“, în 1958, tocmai pentru tălmăcirea acestei partituri. Aceasta a rămas, de altfel, pentru multă vreme, singura variantă datorată unor solişti români aflată în fonoteca Radio. Apoi, excelentul violonist Gabriel Croitoru a fost invitat, încă de la începutul carierei internaţionale, să înregistreze concerte de Paganini şi Ceaikovski în Franţa, apoi integrala Sarasate chiar în Spania, album prin care compozitorul era omagiat la centenarul naşterii, în timp ce, în ţară, acele discuri nu erau cunoscute, nu exista măcar un minut transpus pe disc în interpretarea sa.
   Privit (şi) dintr-o asemenea perspectivă, CD-ul apărut recent constituie un eveniment, subliniat ca atare cu prilejul lansării ce a avut loc la sala Radio, unde publicul i-a reîntâlnit şi aplaudat din nou pe cei doi artişti, aşteptând cu nerăbdare să asculte, în liniştea căminului, cele trei celebre creaţii incluse pe CD: Sonata „Kreutzer“ de Beethoven, Sonatina în sol major de Dvor˘ák şi Sonata enesciană. Interpretările încântă prin sunetul cald şi expresiv, prin anvergură şi sensibilitate, printr-o colaborare deosebită în dialogul instrumental, rafinat şi perfect echilibrat.
   Tot în sfera camerală, dar pe alte coordonate, la Praga, a apărut un CD al sopranei Anda-Louise Bogza, binecunoscută spectatorilor de la noi şi din lume pentru performanţele deosebite în genul liric sau în cel vocal-simfonic, atrasă deopotrivă de miniatura vocală. Dovezi elocvente au fost, de această dată, interpretarea unor lieduri alese din literatura slavă, alăturând superbe pagini de Glinka, Ceaikovski, Rahmaninov, Chopin sau Dvor˘ák, cântate în original. Glasul său plin, vibrant, amplu, de o frumuseţe aparte, le-a conferit un plus de farmec, în compania pianiştilor Marcel Javorcek şi Galina Aleshkevich. Cele 75 de minute de mare muzică înseamnă, pentru orice meloman, o adevărată delectare, într-un repertoriu special, interpretat de o solistă care se apropie cu dragoste şi sensibilitate de lieduri (parte denumite romanţe, parte cântece) cu o încărcătură expresivă deosebită, reliefată cu dăruire şi sinceritate.
   În treacăt fie spus, nici reputata noastră soprană nu are încă vreun disc înregistrat în ţară, deşi ar merita din plin. Poate cei ce vor asculta CD-ul său apărut în Cehia, acolo unde s-a stabilit de mulţi ani, evoluând ca prim-solistă a Operei pragheze, să considere necesară şi oportună editarea unor discuri cu arii din opere sau poate chiar cu lieduri în interpretarea uneia dintre cele mai captivante voci de soprană spinto-dramatică născute pe „plaiurile mioritice“. Până atunci, rămâne doar posibilitatea de a achiziţiona, din străinătate, şi acest nou CD, şi integrala sa cu Trubadurul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe