Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Circ de oră în oră

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU marţi, 21 februarie 2012
   O lăudabilă iniţiativă a postului Realitatea TV – mobilizarea cetăţenilor la donaţii şi gesturi umanitare pentru sinistraţi, sub genericul „În realitate eşti mai bun“ – e întreruptă, la intervale, de o prestaţie care ar fi amuzantă dacă situaţia în ansamblu n-ar fi dramatică.
   E ora 16 şi nu-mi cred ochilor: „Surprize – surprize“ la Realitatea TV? Voce zglobie, aproape zgubilitică, dicţie atent supravegheată, vocale rotunjite a perfecţiune, Andreea Marin Bănică (AMB), ultraelegant încotoşmănată, cu plete negre oarecum în vânt, estetic calmate de căciula şi fularul ce tiranizează cu volumul lor o glugă atârnândă, machiaj, zâmbet atotştiutor şi extrem de tolerant cu neştiutorii, sub genericul proaspăt lansatei campanii a postului. Un singur lucru îi lipseşte divei: prompterul, adică textele redactate acceptabil. Şi atunci… Zâmbete fără noimă, zâmbete autosustenabile, copii care ştiu dinainte să spună frumos ce idei le-au indus ei adulţilor (drept recompensă, dânsa îi numeşte „omuleţi“) şi totul e presărat cu o suită inegalabilă de panseuri originale ale convingătoarei şi avântatei AMB: „Să fii om n-are nicio legătură cu cravata sau cu costumul pe care le porţi“ sau „Nu e o idee bună un haos, care să se creeze în jurul localităţilor, care oricum nu au mijloace“. Mai sunt şi întrebări de mare profesionalism gazetăresc: „Concret, când au plecat primele camioane de aici? Când au plecat încă două?“. Sau exclamaţii demonstrând o mare puritate sufletească: „Incredibil, câtă lume a venit!“.
   În jurul dânsei roiesc interlocutorii. Unul vine cu o veste bună, alţii vin cu de mâncare. Cineva ne îndeamnă să lăsăm în pace Facebook-ul şi să-i ajutăm pe sinistraţi. AMB întăreşte: „Dovedim astăzi că suntem mai buni şi cred că e o dovadă…“. Nu ne spune decât cine sunt dânşii mai buni, dar, după un sfert de oră extrem de vioi, dânsa pleacă şi revine la ora 17. Între timp, Mihai Tatulici ne spune câte campanii a făcut el însuşi până acum, se declară bucuros că tinerii de la Realitatea TV au „nas“ (adică fler) de la dânsul. Apoi, cu o neaşteptată sinceritate, proclamă: „Trebuie exploatată omenia românilor!“. (Exploatarea omului de către Tatulici?)
   AMB de la ora 17 e aceeaşi de la ora 16, doar că alături de ea se află Monica Davidescu şi o specialistă în PR şi publicitate. Râde (încă mai mult decât la ora 16). Apoi, pe repede înainte, cele trei doamne vorbesc despre lumânări, chibrituri şi alte „obiecte neperisabile“ care trebuie să ajungă la sinistraţi. Actriţa a fost la cumpărături ca pentru ea, imaginându-şi cam ce ar trebui să mănânce o familie „în vremuri de restrişte“. AMB profită de ocazie şi mai formulează un îndemn: „Reţeaua de prietenie să crească!“. Specialista în PR ar vrea să le trimită lemne sinistraţilor, dar n-a găsit decât „vergele de grătar“. AMB se declară mulţumită cu ceea ce a aflat şi, mămoasă, le trimite pe cele două: „Mergeţi acasă, la căldură!“.
   Doi tineri de la Partida Romilor au venit cu patru maşini doldora de provizii. Mâine vor strânge mai multe obiecte şi îmbrăcăminte – se avântă ei. „Mă mulţumesc cu lucrurile concrete“, le spune „Zâna“, oprindu-i din promisiuni şi laude, cu o nouă gândire profundă: „Nu ne urcăm pe un piedestal pentru asta. Suntem oameni la nevoie“. Un bărbos face apel la cei din cazinouri să renunţe la o mână de ruletă sau de pocher şi să vină la reportaj.
   După cum spuneam, iniţiativa lansată de post e meritorie. Ideea de a o folosi pe AMB ca reporter n-a fost grozavă. Pentru că acesteia nu-i lipseau numai textele, ci şi credibilitatea. Concluzia a tras-o, fără să vrea, chiar dânsa: „Poţi fi omul nepotrivit la locul nepotrivit. Surprizele neplăcute nu ne feresc în viaţă“. Corect.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.