Newsflash
Cultură

De la fundamental la clinic, în oncologia digestivă

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 30 2013
De la fundamental la clinic, în oncologia digestivă
Oncologia digestivă este un domeniu foarte dinamic, a cărui dezvoltare a devenit posibilă în ultimii 10–20 de ani, din mai multe motive. În primul rând, a crescut incidenţa majorităţii cancerelor digestive, ceea ce a determinat orientarea cercetării spre această problematică, devenită socială. În al doilea rând, s-au dezvoltat tehnici moderne de diagnostic serologic, imagistic şi endoscopic, care pot fi aplicate perfect în patologia digestivă oncologică. În fine, progresele în imunologie şi genetică au stat la baza elaborării unor metode noi de tratament, care au determinat succese importante ale medicinii pe frontul luptei cu cancerul.
Un semn care demonstrează rolul ascendent al oncologiei digestive este faptul că la congresele mari de gastroenterologie, sesiunile de cancerologie sunt nelipsite. Mai mult, de câţiva ani, congresele francofone de gastroenterologie, binecunoscutele Journées Francophones, se numesc „Zilele Francofone de Hepato-Gastroenterologie şi de Oncologie Digestivă“. În Occident, tot mai mulţi gastroenterologi se formează şi în domeniul oncologiei. Odată cu „democratizarea“ oncologiei, este necesară o mai bună cunoaştere a ei şi de alte specialităţi, în speţă de gastroenterologie.
Progresele oncologiei digestive trebuie consemnate şi prezentate didactic spre folosul comunităţii medicale. Cu adevărat, de la seria de monografii a profesorului Chiricuţă, nimeni nu a mai iniţiat o descriere monografică a bolilor neoplazice digestive pentru uzul rezidenţilor, al specialiştilor sau al altor specialişti (incluzând desigur şi chirurgii).
Curajul de a „umple acest gol“ l-a avut un binecunoscut trio de specialişti şi didacţi: prof. dr. Mircea Grigorescu, de la Medicală III Cluj-Napoca, un cunoscut autor de texte majore medicale; prof. dr. Alexandru Irimie, multă vreme director al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, în prezent rectorul UMF „Iuliu Haţieganu“; prof. dr. Mircea Beuran, directorul Departamentului de chirurgie de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti şi şeful Secţiei de chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Acest grup de autori din domenii diferite, dar conexe, cu mare experienţă şi lucrând în colective prestigioase, a reuşit să atragă un număr de peste 40 de coautori într-o iniţiativă deosebită – realizarea primului volum, dintr-o serie de trei, a Tratatului de oncologie digestivă.
Primul volum se ocupă, aşa cum este firesc din punct de vedere didactic şi topografic, de cancerul tubului digestiv superior, incluzând aici esofagul şi stomacul. A rezultat un tom monumental, de 558 de pagini, cartonat, de dimensiuni mari, pe hârtie velină, într-o editare prestigioasă.
Numeroşii autori, implicaţi de cei trei iniţiatori în realizarea cărţii, provin din centre cu experienţă: Medicală III şi Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Dar pentru a beneficia şi de experienţa altor colaboratori de prestigiu, autorii nu au ezitat să apeleze la specialişti de valoare recunoscută: anatomopatologi, geneticieni, imunologi, radiologi, internişti etc. Remarc contribuţia prof. dr. Liviu Vlad, distins chirurg şi talentat plastician, care, continuând o colaborare mai veche cu profesorul Grigorescu, oferă lucrării desene anatomice de mare acurateţe. O menţiune specială pentru colaborarea centrului de radiodiagnostic din Oradea, la capitolul despre PET.
Conţinutul acestui volum este divizat logic în capitole şi subcapitole. Poate surprinde că în economia cărţii, cancerul esofagian deţine cu puţin peste jumătate, depăşind cu ceva spaţiul tipografic acordat cancerului gastric. Acest raport corespunde însă dinamicii din ultimele decenii a celor două boli, care s-au reflectat în corpul de cunoştinţe. Mi se pare o structură uşor asimetrică, un semn de adaptare la progresul cunoştinţelor medicale.
Partea I, despre cancerul esofagian, conţine un şir de capitole care dezvăluie progresiv, de la fundamental la clinic, datele clasice şi noi despre această boală. Începe desigur cu anatomia, importantă chirurgilor, dar şi gastroenterologilor. Urmează date recente de epidemiologie, în funcţie de tipul de cancer, cu o bibliografie impresionantă, apoi este prezentat capitolul de Genetică şi Biologie moleculară, unde autorii, profesionişti, prezintă clar şi succint datele cunoscute la zi. Urmează apoi Tabloul clinic şi istoria naturală, capitol ce va fi probabil cel mai mult citit de medicii practicieni, redactat modern şi clar. Mai multe capitole sunt dedicate Explorărilor din cancerul esofagian. Aici se pune accent pe valoarea diagnostică, stadializare, prognostic al diverselor tehnici. Deşi sunt prezentate şi explorările tradiţionale, se oferă cititorului actualităţile, ceea ce face ca acest capitol să fie extrem de util. Iată capitolele dedicate tehnicilor de diagnostic: Biomarkeri serologici şi genetici (cei care se pot şi cei care nu se pot efectua încă la noi); Endoscopia (cu multe imagini originale); Ecoendoscopia; Tehnicile imagistice: CT, RMN, PET, fiecare dintre ele scrise de persoane cu mulţi ani de experienţă. Mai ales pentru oncologie, este foarte important capitolul Stadializarea, în care sunt prezentate criteriile actuale; Prognosticul este un capitol bine dezvoltat aici, faţă de alte cărţi, unde acest aspect este tratat mai sumar. Urmează partea de tratament, foarte dezvoltată şi utilă celor care doresc să îşi actualizeze rapid informaţia. Sunt descrise în ordine: tratamentul chirurgical, tratamentul endoscopic, chimioterapia, radioterapia şi, poate în premieră, pe larg, tratamentul paliativ; tratamentul multimodal este o sinteză a ultimelor protocoale de tratament din lume. Ultimele două capitole ale acestei prime părţi tratează două aspecte particulare, dar actuale, mai ales în urma schimbărilor în stilul de viaţă şi alimentaţie: Cancerul de joncţiune eso-gastrică şi esofagul Barrett, o binecunoscută precanceroză. Şi, în bună tradiţie clujeană, un capitol este dedicat profilaxiei.
Partea a doua a volumului, dedicată cancerului gastric, urmează aceiaşi paşi de desfăşurare: anatomie, epidemiologie şi factori de risc, diagnostic clinic, atât de divers uneori, diagnostic de laborator, endoscopic şi imagistic (aici este foarte bine dezvoltat capitolul, atât de important, de endoscopie); stadializare, prognostic; tratament (exhaustiv şi modern), incluzând toate tehnicile care există în lume şi protocoalele terapeutice. Din nou se pune accent pe tratamentul paliativ, inclusiv paliaţia endoscopică, tratamentul endovascular al metastazelor hepatice. Profilaxia, de asemenea, este tratată cu responsabilitate, iar un capitol foarte binevenit este descrierea în premieră a principiilor nutriţionale în chirurgia neoplazică esofagiană şi gastrică. Din această succintă enumerare, se pare că nimic nu a scăpat autorilor, spre a crea acest volum exhaustiv şi totodată sintetic. Aşa cum se arată în prefaţă, accentul este pus pe aspectele clinice şi mai puţin pe cele fundamentale, după cum sublinia şi profesorul Grigorescu, din dorinţa de a oferi o carte practică.
Cartea beneficiază de condiţii grafice de excepţie, foarte bune ilustraţii şi diagrame, numeroase tabele etc.
Stilul este omogen, clar (aici se vede şi truda editorilor, care au armonizat atât de multe personalităţi diferite, unele cu stil personal de scriere). Bibliografia este impresionantă şi la zi.
Prin conţinut, structură şi redactare, cartea se recomandă în primul rând medicului specialist sau rezidentului de oncologie, gastroenterologie, chirurgie, interne, generalist, dar este foarte utilă oricărei specialităţi. Chiar şi studenţii o pot parcurge cu mult folos.
Felicităm autorii pentru acribia lor şi Editura Academiei pentru că a pus în mâna medicilor una dintre cele mai bune realizări ale sale din ultimii ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe