Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Faţă în faţă cu moartea. Inarritu şi al său Biutiful

Viața Medicală
Ilinca BELCIU vineri, 8 aprilie 2011

    Primul film pe care Inarritu îl realizează altfel. Primul film în care se concentrează asupra unei singure poveşti de la început până la final, fără a mai recurge la coincidenţe şi poveşti încrucişate. Inarritu începe un alt capitol al carierei sale de cineast. Biutiful este o experienţă cutremurătoare, ultimul drum către liniştea totală. Explorează o altă Barcelona decât cea cu care suntem obişnuiţi: dincolo de arhitectura lui Gaudi ori de cafenele vesele, descoperim un oraş întunecat, cu probleme, cu imigranţi chinezi şi africani, trafic de droguri, crime. (...)

    Primul film pe care Inarritu îl realizează altfel. Primul film în care se concentrează asupra unei singure poveşti de la început până la final, fără a mai recurge la coincidenţe şi poveşti încrucişate. Inarritu începe un alt capitol al carierei sale de cineast. Biutiful este o experienţă cutremurătoare, ultimul drum către liniştea totală. Explorează o altă Barcelona decât cea cu care suntem obişnuiţi: dincolo de arhitectura lui Gaudi ori de cafenele vesele, descoperim un oraş întunecat, cu probleme, cu imigranţi chinezi şi africani, trafic de droguri, crime. O latură întunecată a unuia dintre oraşele cele mai colorate şi pline de viaţă. Cu Javier Bardem în rolul principal, interpretându-l pe Uxbal, Inarritu nu poate da greş. Ne dovedeşte, încă o dată, în cazul în care mai aveam nevoie de aşa ceva, că Bardem reuşeşte să intre în pielea oricărui personaj, că are o lejeritate aparte în a se apropia de personaje grele, întunecate, complicate. A sărit într-un ocean de dubii şi frici, aşteptări şi bucurii: a avut cu siguranţă un impact puternic asupra mea, mărturiseşte Bardem. Ţinând cont de traseul personajului, de ultimele luni de viaţă ale lui Uxbal, povestea lui Inarritu are asemănări cu Ikiru (A trăi) al lui Akira Kurosawa – portretul lui Watanabe, un funcţionar japonez care descoperă faza terminală a cancerului ce îl macină. În Biutiful, Uxbal are prilejul să trăiască aceleaşi stări şi transformări fundamentale.
    Uxbal este tatăl devotat, omul a cărui dragoste faţă de mama copiilor săi s-a transformat în compasiune, un traficant care încearcă să supravieţuiască pe străzile Barcelonei prin afaceri dubioase şi să îşi susţină decent familia. Uxbal este un mix straniu: pe de o parte, comunică cu spiritele decedaţilor şi le uşurează trecerea Dincolo, pe de altă parte, câştigă bani grei de pe urma introducerii ilegale în Spania a unor chinezi care lucrează în condiţii grele, fabricând produse de contrabandă. Iar încurcăturile nu se opresc aici, descoperim o întreagă mafie a pieţei negre, ameninţarea deportării, accidente tragice, implicaţii grave. Uxbal trăieşte amestecat. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC