Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Ghid de călătorie pentru medici la început de drum

Viața Medicală
Prof. dr. Dan MISCHIANU luni, 21 noiembrie 2016
    Sunt de părere că o carte nu trebuie să fie doar necesară, ci și utilă. Recent am citit un editorial în care autorul, cu siguranță un profesionist desăvârșit în specialitatea sa, combătea, fără a reuși să convingă, un alt profesionist într-o specialitate, clinică de astă dată, care emisese în eter o idee interesantă: constatarea că azi suntem martorii unei noi medicini – medicina defensivă. Consider că medicina bazată pe dovezi (MBD) va fi în scurt timp perimată; urmează medicina defensivă. Am discutat acest aspect și cu dr. Carmen-Adella Sîrbu, coordonatoarea unei lucrări ce nu ar trebui să lipsească din cultura medicală a oricărui formator de opinie – Vademecum în cariera medicală.
    Trebuie să recunoaștem, la 18–19 ani alegem de regulă drumul profesional care ne-a fost indus în subconștient de cei apropiați. Alegerea este, de multe ori, pe viață și, cel mai adesea, în necunoștință de cauză. „Vademecum în cariera medicală“ apare pe un fond social-mediatic absolut inedit, un fel de Via Dolorosa alcătuit din medici și asistenți medicali care părăsesc țara într-o „hemoragie“ incontrolabilă și pe fondul sonor al denigrării corpului medical.
    Cartea își propune, printre altele, o reconsiderare a profesiei medicale. Se adresează unui public larg, format din liceeni, studenți la medicină, viitori rezidenți, asistenți medicali licențiați, unor profesioniști media care vor să cunoască din interior toate dedesubturile artei medicale – căci noi nu considerăm medicina o profesie, ci o artă –, sau oricărui cititor dornic să facă o incursiune în fascinanta lume a medicinii.
    Textul este asezonat cu maxime, pilde, cu fotografii și ilustrații pline de înțeles. Remarc cele scrise de prof. dr. Beatrice Gabriela Ioan de la UMF „Gr. T. Popa“ din Iași, medic primar legist, psiholog și vicepreședinte al Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei, privind „răspunderea profesională în domeniul medical“, cu noțiuni desprinse din lege, cu exemple reale, cu probe științifice și proceduri. Este un nou argument pentru ideea de medicină defensivă la care am făcut referire în primul paragraf.
    Cuprinsul cărții este original și atractiv, oferind informații simple, pragmatic prezentate tânărului aflat la început de drum, dornic de a deveni medic sau asistent medical licențiat, necunoscând câte capcane și câte capricii ascunde această nobilă profesie. Ca să nu vorbim de câte renunțări.
    Dr. Carmen-Adella Sîrbu a avut inspirația de a „coagula“ alături de inițiativa sa o admirabilă echipă de colaboratori: psihologi – menționez pe remarcabilul Gabriel Constantin –, filologi, pedagogi, neurologi, sociologi, cardiologi, asistenți medicali licențiați, profesioniști care cunosc excelent problematica și dau sfaturi pertinente în cunoștință de cauză.
    Recomand celor interesați să se îmbogățească informațional din acest ghid de călătorie (vademecum) într-o artă fără sfârșit. Iar pe cei dedicați cu adevărat îi sfătuiesc să mediteze la una din învățăturile bătrânului maestru filosof chinez (căruia occidentalii îi spun Lao Tzu, sau Laozi) așezată ca motto al lucrării: „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas“. Consider că „Vademecum în cariera medicală“ este o carte absolut utilă pentru toți.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.