Newsflash
Cultură

În spiritul artei brâncoveneşti

de Dr. Raluca BULEA - sept. 16 2014
În spiritul artei brâncoveneşti
S-a vorbit foarte mult în ultima vreme, şi cu îndreptăţită justificare, despre domnitorul Constantin Brâncoveanu şi despre fiii şi sfetnicul său, care şi-au pierdut capul la Istanbul în august 1714, ajungând astfel să fie recunoscuţi, peste veacuri, drept Sfinţi Martiri ai ortodoxiei româneşti. Împlinirea a trei secole de la acest dramatic moment al istoriei noastre a prilejuit organizarea a numeroase manifestări, atât culturale cât şi religioase, care au culminat la jumătatea acestei luni cu ample procesiuni şi slujbe religioase, între biserica Sf. Gheorghe Nou, unde odihnesc sfintele moaşte ale voievodului-martir, şi Palatul Mogoşoaia, ctitoria şi locul său de adăstare din timpul vieţii.
Însă Constantin Brâncoveanu a rămas în istorie şi în conştiinţa noastră şi pentru alte înfăptuiri, care au marcat un punct de cotitură în arta şi arhitectura românească. Se cuvenea astfel ca omagierea lui să aibă şi această dimensiune artistică şi culturală, care i-a fost cât se poate de dragă. În acest context, organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti, este deschisă până la 10 septembrie expoziţia de artă plastică „Ofrandă Sfinţilor Brâncoveni“, semnată de Miruna Budişteanu. Locul desfăşurării, cum nu se poate mai inspirat, Palatul Voievodal Curtea Veche, în care domnitorul a sălăşluit adesea şi unde se păstrează încă ceva din spiritul său. Galeriile beciului domnesc, oferind o atmosferă ce aminteşte de bisericile paleocreştine atât prin aşezarea subterană, cât şi prin înfrumuseţarea nu cu fresce, ci cu „perdele“, după cum spunea acad. Răzvan Teodorescu la vernisaj, au fost ideale pentru punerea în valoare a lucrărilor de mari dimensiuni ale Mirunei Budişteanu, asemenea perdelelor din vechime. Acestea păreau că acolo îşi aveau locul dintotdeauna, amplasate cu discreţie pe şi printre bătrânele arcade, profitând din plin de spaţiul generos, special parcă pentru a fi savurate pe îndelete.
Fără să se folosească de ilustrări explicite ale temei alese, picturile, executate în tempera, smalţuri lichide şi grafit pe materiale moderne (pergament şi multimedia vellum), care le conferă o transparenţă şi o senzaţie de imaterialitate deosebite, reflectă viziunea artistei asupra sacrificiului Brâncovenilor şi a ataşamentului lor faţă de credinţa ortodoxă. Trecând prin expoziţie, percepem totuşi elemente decorative care ne duc cu gândul la arta brâncovenească: elemente de cult religios, reprezentări ale Sfintei Fecioare, ale Mântuitorului Hristos şi ale Crucii sale, ale îngerilor, stilizate, metaforizate, sugestii de mari catedrale pline de sufletele credincioşilor de acum şi dintotdeauna… Folosind culori vii, fără să facă economie de auriu sau argintiu, parcă pentru a marca strălucirea epocii lui Brâncoveanu, ori dimpotrivă, limitându-se la nuanţe de gri, pentru a ne face să ne concentrăm asupra esenţelor, asupra a ceea ce este cu adevărat important în această lume, şi poate şi în cealaltă, Miruna Budişteanu ne transportă undeva dincolo de timpul prezent, într-un loc care pentru fiecare dintre privitori este altul şi merită descoperit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe