Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

ION ŢUCULESCU LA GALERIA „DIALOG“

Viața Medicală
Madeleine KARACAŞIAN miercuri, 22 iulie 2009
       În incinta cunoscutei galerii de artă „Dialog“, din moderna clădire a Primăriei sectorului 2, periodic au loc, între alte lăudabile acţiuni culturale, programe intitulate „Colecţii şi colecţionari“, de obicei provenind din acest sector al Capitalei. Primul program s-a derulat în 2007, cu prezentarea colecţiei soţilor Florin şi Irinel Cristu, conţinând lucrări din creaţiile Rodicăi Maniu şi ale lui Samuel Mützner.
       Recent (30 iunie), am asistat la inaugurarea unei expoziţii cu lucrări de pictură românească din colecţia lui Pavel Şuşară, care îşi are propria galerie de artă în acest sector, dar locuind în cel învecinat… Expoziţia poate fi vizitată până la 15 august a.c.
       Poate nu toţi cititorii noştri ştiu că dl Pavel Şuşară nu este doar un reputat critic şi istoric de artă, ci şi cercetător la Academia Română, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu“ (domeniul artă modernă), expert autorizat în artă plastică românească modernă şi contemporană, preşedinte al Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, dar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.
      Gazda evenimentului a fost dna Ruxandra Garofeanu, rafinat critic de artă şi consilier cultural al dlui primar Neculai Onţanu. Dsa l-a prezentat pe posesorul colecţiei, arătând că cele 65 de lucrări selectate reprezintă doar o mică parte din colecţia dlui Şuşară, colecţie alcătuită de cel puţin douăzeci de ani, multe dintre opere fiind necunoscute marelui public, dar în ansamblu ele valorând foarte mult. Începând de la o icoană de secol XVIII şi până la pictoriţa Ioana Ursa, o expozantă care nu are nici 25 de ani, vizitatorii pot admira lucrări de peisagistică, portrete, naturi moarte etc. ale unor maeştri ai picturii româneşti, printre care îi amintesc pe Iosif Iser, Hans Mattis Teutsch, Corneliu Baba, Henri Catargi, Eustaţiu Stoenescu, Nutzi Acontz, Ion Theodorescu-Sion, Gh. Vânătoru, Alexandru Ciucurencu, Ion Pacea, Georgeta Năpăruş, Ion Alin Gheorghiu (cu câteva „Grădini suspendate“, un autoportret şi două naturi moarte timpurii), Horia Bernea, Marin Gherasim şi mulţi alţii, toate lucrările având poveştile lor umane.
      Vizitatorii sunt întâmpinaţi, de o parte şi de cealaltă a intrării în galerie, de două creaţii din 1839 ale unui pictor anonim, reprezentându-i, ca pe nişte gazde primitoare, pe Vornicul şi Vorniceasa Brădişteanu.
      Dar, în expoziţie, aşa cum era şi firesc să-mi atragă atenţia, se află două picturi timpurii ale pictorului-medic Ion Ţuculescu – „Colţ de interior“ şi „Omul de zăpadă“, care ne poartă în lumea satului românesc şi a îndrăgitului personaj din lumea copilăriei, un exemplu al lumii pe care şi-a creat-o colecţionarul – o lume a tihnei, frumuseţii şi măreţiei, colecţie alcătuită de Pavel Şuşară nu numai din dorinţa de cunoaştere, ci şi din „disperarea“ că nu le-a putut picta el însuşi.
      Prezenţa lucrărilor lui Ion Ţuculescu în această expoziţie mi-a sugerat gândul că, pe viitor, galeria „Dialog“ ar putea găzdui fie colecţii ale unor medici-artişti plastici, fie ale unor medici-colecţionari de artă. Doar în istoria ţării au existat atâţia iluştri medici-colecţionari, cum au fost dr. Nicolae Kretzulescu, dr. Mina Minovici, dr. Iosif N. Dona, dr. Sandu Liblich, dr. Mircea Petrescu, cei mai mulţi fiind prezenţi în Muzeul Colecţiilor de Artă.
      Cert este că, indiferent de profesie, mulţi investesc în obiecte de artă, ce le aduc satisfacţii estetice şi le hrănesc setea de frumos, iar faptul că le fac cunoscute şi celorlaţi creează momente de graţie pentru privitori, acest gest având şi o componentă terapeutică.
      Este şi cazul colecţionarului Pavel Şuşară.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.