Newsflash
Cultură

Leacuri de suflet

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 3 2013
Leacuri de suflet
   Endocrinologia, unul dintre cele mai dinamice domenii ale medicinii, este tema interviului acordat revistei Medica Academica (februarie 2013) de prof. dr. Mihail Coculescu, de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“ Bucureşti. Hormonii, spune acesta, sunt substanţe proprii organismului uman, care, transformate în medicamente, în viitor pot vindeca trupul şi chiar sufletul. Modul în care influenţează funcţia neuronilor şi psihicul este studiat de neuroendocrinologie, domeniu al cărui viitor, spune profesorul, este psihoneuroendo­crinologia. Timp de opt ani, profesorul Coculescu s-a ocupat de problemele internaţionale ale UMF „Carol Davila“ şi a implementat programele educaţionale Tempus şi Erasmus, printre primele granturi obţinute prin competiţie în medicină. În prezent, este preşedintele Secţiei de medicină fundamentală din cadrul Academiei de Ştiinţe Medicale.
   O soluţie simplă şi diplomatică în rezolvarea cazurilor de malpraxis aflăm din acelaşi număr al revistei. Medierea are o durată mult mai redusă decât concilierea sau arbitrajul şi nu implică niciun risc pentru părţile implicate. Procedura a devenit obligatorie în cazurile de malpraxis începând cu 1 februarie 2013, dată până la care legea a permis părţii prejudiciate să se adreseze direct instanţei. Medierea poate avea loc între două sau mai multe părţi, cu ajutorul unei terţe persoane specializate, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi cu liberul consimţământ al părţilor, cu respectarea libertăţii, demnităţii şi a vieţii private a acestora. Mediatorul are îndatorirea să depună toate diligenţele pentru ca părţile să ajungă la un acord reciproc convenabil, într-un termen rezonabil. Părţile aflate în conflict pot fi asistate de avocat sau de alte persoane, în condiţii stabilite de comun acord. Procedura se finalizează, după caz, prin încheierea unei înţelegeri între părţi, în urma soluţionării conflictului, prin constatarea de către mediator a eşuării medierii sau prin depunerea contractului de mediere de către una dintre părţi.
   Medicina legală este cea mai complexă dintre disciplinele medicale, spune prof. dr. Vladimir Beliş în interviul publicat în numărul din martie a.c. al revistei, apărându-şi parcă pasiunea, nedreptăţită de prejudecăţi. Aflăm de aici că printre planurile sale se află şi găsirea unei soluţii legislative pentru promovarea instituţiei expertului independent în medicină legală, după modelul statelor vestice, şi facilitarea procesului de soluţionare a reclamaţiilor de malpraxis. Totodată, fostul director de la IML este de părere că medicina legală este o specialitate grea, chiar dură în anumite momente; „Trebuie să ai o înclinaţie şi să îţi placă să o practici“, mai crede profesorul. Nu există specialitate medicală în care să ai contact cu toate specialităţile, ca în cazul medicinii legale, mai spune vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
   Mai aflăm, dintr-un articol care citează agenţia de ştiri Anatolia, că Turcia câştigă 850 de milioane de dolari anual din turismul medical. Aflată la porţile Europei, ţara începe să îşi facă un nume ca destinaţie pentru turismul medical, în special în domeniile chirurgiei plastice, stomatologiei şi tratamentelor de fertilitate. Dacă, până în 2003, sistemul sanitar din Turcia era centralizat, programul de reformă a pus accentul pe creşterea contribuţiei mediului privat la îngrijirile de sănătate şi extinderea accesului populaţiei la serviciile sanitare, iar supraaglomerarea din spitalele de stat a făcut ca îngrijirile medicale private să se dezvolte extensiv în ultimul deceniu. Cele mai multe spitale private au acum contracte cu diverse companii de asigurări, iar calitatea îngrijirilor a crescut, prin competiţie, şi în spitalele de stat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe