Istorie şi crimă, drumul până la aceasta, coşmarul care devine visul în lupta pentru putere şi, triumfătoare, moartea! Iar şi iar. La atât se reduce lumea lui Macbeth, „cea mai obsesivă dintre toate lumile pe care le-a creat Shakespeare“ (Jan Kott), o lume tulbure, suspendată de un lanţ de crime, ea însăşi verigă a lanţului, cu un popas paralizant în coşmarul de după, cu „eliberarea“ prin moarte. (...)"> Macbeth 2011 - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Macbeth 2011

de Paula ROMANESCU - apr. 15 2011
Macbeth 2011

   Istorie şi crimă, drumul până la aceasta, coşmarul care devine visul în lupta pentru putere şi, triumfătoare, moartea! Iar şi iar. La atât se reduce lumea lui Macbeth, „cea mai obsesivă dintre toate lumile pe care le-a creat Shakespeare“ (Jan Kott), o lume tulbure, suspendată de un lanţ de crime, ea însăşi verigă a lanţului, cu un popas paralizant în coşmarul de după, cu „eliberarea“ prin moarte. (...)

   Istorie şi crimă, drumul până la aceasta, coşmarul care devine visul în lupta pentru putere şi, triumfătoare, moartea! Iar şi iar. La atât se reduce lumea lui Macbeth, „cea mai obsesivă dintre toate lumile pe care le-a creat Shakespeare“ (Jan Kott), o lume tulbure, suspendată de un lanţ de crime, ea însăşi verigă a lanţului, cu un popas paralizant în coşmarul de după, cu „eliberarea“ prin moarte.
   Teatrul Naţional Bucureşti a prezentat vineri, 11 martie a.c., în cadrul Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“, spectacolul Macbeth – un studiu – în regia lui Radu Penciulescu – creator de şcoală regizorală din România şi, deopotrivă, din Europa şi America pe unde-l vor fi purtat paşii întru mai rodnică altoire a dorului de libertate (şi de expresie!) de prin anii ’70 ai secolului apus.
   În Sala Mare a TNB, scaunele au rămas undeva în umbră – anonimi fără chip din timpul ca istorie a omenirii de care ea – Istoria – n-a prea catadicsit să se ocupevreodată. Abia dacă i-a luat în seamă pe regii şi-mpăraţii lumilor, pe purtătorii de ipotetic baston de mareşal, pe vitejii a căror valoare devenea suspect de periculoasă întronaţilor puterii şi care, precum Macbeth, prindeau să viseze că pe fruntea lor coroana ar sta de minune… (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe