Newsflash
Cultură

Medicina în trecutul unui mare oraş de provincie

de Dr. Al. TRIFAN - aug. 27 2012
Medicina în trecutul unui mare oraş de provincie
   Dl dr. Grigore Buşoi, redactor-şef, publică înREVISTA MEDICALĂ ROMĂNĂ (nr. 1/2012) un editorial aparte intitulat „Suişuri medicale eponimice olteneşti“, în care listează personalităţi medicale legate – prin naştere sau prin profesie – de Mica Valahie. Nu sunt toate eponimice, dar se pot împărţi în două categorii: cei care au adus faima provinciei pe alte meleaguri şi cei care au rămas olteni, contribuind cu emulaţie la alcătuirea unei elevate confrerii medicale craiovene. Despre aceştia din urmă, la care adăugăm „veneticii“ naturalizaţi pe malul Jiului, s-ar putea aminti câteva cuvinte. Spiritul hipocratic, dar şi cel samaritean erau la mare trecere în anii ’30 printre medicii craioveni care aveau cabinete particulare, deoarece era în vigoare tradiţia de a acorda, o dată pe săptămână, celor lipsiţi de posibilităţi materiale, consultaţii medicale gratuite la Spitalul Filantropia. În editorial se prezintă trei portrete-medalion de medici olteni, începând cu cel al doctorului Charles Laugier. Autorul zăboveşte insistent asupra publicaţiilor medico-etnografice ale acestuia, dar se insistă mai puţin asupra faptului că medicul amintit s-a ocupat, între cele două războaie mondiale, de bolnavii de tuberculoză, contribuind substanţial, către sfârşitul anilor ’20, la înfiinţarea Sanatoriului Leamna, unde se interna şi trata gratuit populaţia rurală săracă din zonă. Ataşamentul faţă de aceasta i-a motivat interesul pentru etnografie şi l-a consacrat promotor al unor conferinţe medicale de educare în sănătate. Corpul medical craiovean nu avea complexul provinciei şi participa fără timiditate la manifestările profesionale naţionale. Câteva exemple, care din păcate au fost uitate, sunt: dr. M. Săceanu (dermatolog), dr. E. Graur (radiolog), dr. M. Cănciulescu (pediatru) şi, nu în ultimul rând, dr. S. Lăzărescu (neuropsihiatru cu debut de carieră universitară), care a scris apreciatul „Vademecum de neuropsihiatrie“, una dintre doctele şi folositoarele lucrări de specialitate, printre primele cărţi româneşti care veneau după sufocantele traduceri din limba rusă; la puţină vreme de la publicare, odată cu înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova, devine conferenţiar, dar rămâne profesionistul alienaţilor, pe care populaţia îl „anedoctiza“ pe nedrept în toate oraşele de provincie.
   Ca şi în alte numere ale revistei, în cel pe care-l prezentăm acum medicina face casă bună cu aspiraţiile dintotdeauna culturale ale doctorilor. Pe lângă articole de cercetare, clinică, diagnostic şi terapie, redactorul şef ştie să facă loc elanurilor spirituale ale unor colaboratori de marcă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe