Newsflash
Cultură

Mentalitatea medicală directivă

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 9 2013
Mentalitatea medicală directivă
   Psihoterapia se adresează felului de a fi în lume, în timp ce cartea semnată de conf. dr. Constantin Oancea, dr. Corneliu Ungureanu şi dr. Renata Iosifescu – CONSILIEREA ŞI TEHNICI ÎNRUDITE ÎN PRACTICA MEDICALĂ – se referă la modul de a fi în boală. Numeroasele vignete cu cazuri clinice permit o asociere a lucrării cu volumul publicat în anii ’70 de prof. dr. A. Păunescu-Podeanu, cu titlul „Bolnavi dificili – suferinţe neclare, greu explicabile“. Psihanaliza se bazează pe aducerea în câmpul conştienţei a inconştientului emoţional, dar impune poziţia neutră a psihoterapeutului şi abţinerea sa de a căuta căi de eşapament ale conflictelor, acest rol revenind în exclusivitate pacientului. El nu trebuie convins, pentru că acest lucru derivă automat din luminarea conştientă a ungherelor întunecate ale psihicului. În consiliere, actorul principal este medicul, tocmai pentru că acesta are interzisă intrarea în domeniul psihoterapiei fără o licenţă specială, alta decât cea medicală. Deşi născută din speculaţiile neuropsihice freudiene completate ulterior cu conceptele cognitiv-comportamentale, în practica terapiei mentale sunt preferaţi actanţi din afara medicinii. Delimitându-se de psihoterapia profesionistă, materialul consilierii, aşa cum este prezentat în carte, înglobează cele mai cunoscute direcţii pe care le urmează influenţarea psihologică. Asimilarea se referă în special la principii şi mai puţin la tehnici specializate. Dat fiind caracterul său fundamental non-directiv, este firesc că psihanaliza nu aderă la spectrul consilierii. Autorul îi foloseşte, totuşi, conceptele în expunerea mecanismelor de apărare, coping, negare, culpabilizare, proiecţie etc.
   Pentru mai multă claritate, relaţia dintre psihoterapie (P) şi consiliere (C) poate fi rezumată astfel: • C este o aplicare a P la condiţia de bolnav • actantul principal în cazul P este profesionistul psihosociolog, în timp ce în C rolul principal îl ocupă medicul • P oferă explicaţii şi justificări, schimbând opţiunile, în timp ce intenţiile C sunt de a furniza convingeri şi soluţii • sectorul mintal interesat în P este cel afectiv, pe când în C se operează în cel cognitiv • cultura şi experienţa medicală sunt necesare şi suficiente în vederea consilierii, dar acreditarea profesioniştilor în P necesită training îndelungat • inferenţele P sunt predominant speculative, pe când cele din C se bazează pe evidenţe.
   Meritele discursului care expune materia alcătuitoare a acestui adevărat tratat de conduită medicală sunt numeroase, dar nu ar convinge atât de firesc dacă nu s-ar însoţi de numeroasele vignete de cazuri clinice, care cadenţează, cu virtuţi fatice neîndoielnice, continuitatea unei lecturi atractive. Volumul îşi adjudecă funcţia de soluţie şi replică la întrebarea: poate medicul să facă terapie mentală aflându-se în situaţia sa privilegiată de figură stand-by pe lângă bolnav? Răspunsul, la care ne asociem şi noi, este afirmativ.
   Fundamentele consilierii medicale sunt constituite din materia unui demers holistic doctrinal, care poate fi înţeles în cadrul unui domeniu special: psihiatria analitică. Reunind datele de psihopatologie, neurobiofiziologie sinaptică, psihoterapii de inspiraţie diversă (psihanalitică, cognitiv-comportamentală, interpersonală, existenţialistă, suportivă, de relaxare, de concentrare etc.), această ramură a teoriei bolilor mintale deschide o nouă fereastră către orizontul profesional şi publicistic medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe