Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

MMB a lansat proiectul „Muzeul animat”, care valorifică patrimoniul cultural material

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 18 noiembrie 2021, ora 11:29

„Muzeul animat”, un proiect de valorificare a patrimoniului cultural material în benzi desenate, a fost lansat recent de MMB.

Muzeul Municipiului București ( MMB) a lansat website-ul www.muzeulanimat.ro, parte din proiectul de valorificare a patrimoniului cultural material în mediul digital „ Muzeul animat”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, potrivit unui comunicat transmis redacției. 

Muzeul animat

Pornind de la povestea a șase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului București, dar și de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Muzeul Olteniei Craiova, inițiatorii acestui proiect și-au propus să traducă pe înțelesul copiilor noțiunea de patrimoniu, care poate fi destul de abstractă pentru ei.

În perioada octombrie - noiembrie 2021 au avut loc șase ateliere online, susținute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, despre

 1. gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu,
 2. un opaiț de la Muzeul George Severeanu,
 3. microscopul de la Muzeul Victor Babeș,
 4. telescopul de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu,
 5. teascul de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești
 6. și vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova.

În urma atelierelor au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu.

Beneficiarii direcți au fost copiii cu vârste între 7 și 14 ani din București, Craiova și Ștefănești, însă proiectul este util și cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial.

Fiecare episod din Muzeul animat include informații utile despre obiectul în sine și o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii.

Tutorialele sunt disponibile pe YouTube

Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile pe website și pe canalul de YouTube „Muzeul animat”.

Acestora li se alătură șase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menționate, care explică importanța alegerii acestor obiecte în proiect.

Totodată, inițiatorii au realizat și o expoziție virtuală cu o parte dintre lucrările copiilor care au participat la atelierele de benzi desenate organizate în cadrul proiectului.

Profesorii au acum la dispoziție un instrument alternativ de susținere a curriculei școlare prin intermediul unor lecții aplicate inspirate de valorificarea patrimoniului muzeal.

Echipa proiectului este alcătuită din: Maria Sfrijan – manager de proiect; Mihai Grăjdeanu – artist benzi desenate; Veronica Leca – specialist educație; Eliana Radu – specialist comunicare.

Etichete: muzeul animat MMB Muzeul Municipiului Bucuresti benzi desenate ateliere pentru copii Mihai Ionuț Grăjdeanu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.