Excesul de calorii combinat cu lipsa de mişcare sunt cauze majore ale surplusului de greutate. De aici şi creşterea alarmantă a numărului persoanelor depistate cu diabet zaharat de tip 2. Cardiotenisul, o metodă de fitness în grup, este considerat de specialişti drept o metodă rapidă şi distractivă de ardere a caloriilor. Cine o practică şi ce presupune aceasta, aflăm de la dr. Marinela Van Den Heuvel-Olăroiu.

"> Obiceiuri care ne creează viitorul - Viața Medicală
Cultură

Obiceiuri care ne creează viitorul

Obiceiuri care ne creează viitorul

Excesul de calorii combinat cu lipsa de mişcare sunt cauze majore ale surplusului de greutate. De aici şi creşterea alarmantă a numărului persoanelor depistate cu diabet zaharat de tip 2. Cardiotenisul, o metodă de fitness în grup, este considerat de specialişti drept o metodă rapidă şi distractivă de ardere a caloriilor. Cine o practică şi ce presupune aceasta, aflăm de la dr. Marinela Van Den Heuvel-Olăroiu.

   Dosarele prevenţiei sunt puncte trigger (dureroase) în politicile de sănătate, atât la nivel conceptual, cât şi organizatoric. Conceptele clasice de prevenţie primară şi secundară sunt cele mai explicite, în timp ce prevenţia terţiară tinde să capete şi alte nuanţe: selectivă, indicată, programată/ţintită, case-finding, autoprevenţie etc. Din punct de vedere organizatoric, există numeroase dileme: cine şi ce fel de prevenţie să facă – este doar apanajul profesioniştilor din sănătate sau este un proces multidisciplinar cu valenţe sociale şi responsabilităţi individuale, unde începe şi Dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiuunde se sfârşeşte prevenţia, ştiut fiind că multe aspecte considerate preventive ar face mai degrabă parte din conceptul de îngrijire de bună calitate.
   Schimbări în nivelul de trai, la nivel mondial, au declanşat în multe ţări „epidemia de obezitate“. După o statistică OMS în rândul ţărilor anglofone, Australia se situează pe locul al treilea, după SUA şi Noua Zeelandă, cu o prevalenţă crescută a surplusului corporal la adulţi, aproape de 70%. O cincime din adulţi şi un sfert din copii sunt obezi şi prognozele prevăd creşteri semnifi­cative în următorii zece ani, dacă nu se vor lua măsuri adecvate. Odată cu creşterea prevalenţei obezităţii, a crescut alarmant şi numărul persoa­nelor depistate cu diabet de tip 2, boală cronică foarte costisitoare, cu efecte degenerative considerabile, mai ales pe termen lung. Principala cauză a surplusului de greutate este stilul de viaţă nesănătos, excesul de calorii (prin consum exagerat de fast-food şi răcoritoare zaharate), combinat cu lipsa de mişcare.
   Măsurile luate de guvernul australian în ultimii ani se referă la subvenţii pentru scăderea preţurilor la legume şi fructe, programe de activităţi fizice şi intervenţii chirurgicale specifice. Primele rezultate au arătat menţinerea la acelaşi nivel a obezităţii în rândul copiilor. Dar autorităţile sunt convinse că este nevoie de mai mult pentru a se obţine cele mai bune rezultate şi că prevenirea obezităţii este problema şi responsabilitatea fiecăruia. Cu alte cuvinte, autoprevenţia trebuie încurajată în rândul populaţiei, cu orice ocazie.
   În fiecare an, începând din ultima decadă a lunii ianuarie, are loc, la Melbourne, turneul grand slam de tenis Australian Open. Mari iubitorii ai tenisului de câmp, australienii participă în masă la acest eveniment. Timp de două săptămâni, oraşul Melbourne, având în mijloc parcul sportiv din care domină arena Rod Laver, respiră şi trăieşte numai pentru tenis. Turneul din acest an a acordat multă atenţie promovării tenisului ca exerciţiu fizic în rândul populaţiei de toate vârstele şi cu diferite grade de dizabilitate.
   Cardiotenisul este o metodă de fitness în grup, originară din Florida (SUA), care are ca scop arderea caloriilor (se pot „arde“ între 300 şi 800 de calorii pe oră), antrenarea cordului şi îmbunătăţirea condiţiei fizice. Se practică timp de o oră, în grup de opt-zece persoane, sub îndrumarea unui trainer şi pe muzică incitantă (120–150 bpm). Participan­ţilor li se monitorizează bătăile car­diace (zona de confort 65–85%). Pe parcursul trainingului, se utilizează mingi de tenis cu presiune redusă şi diferite echipamente pentru activităţi aerobice de 10–25 secunde, cum ar fi „scările de agilitate“ (agility ladders). Pentru un rezultat maxim, se recomandă două-trei şedinţe de cardiotenis pe săptămână.
   Comparativ cu alte metode de exerciţiu fizic, cardiotenisul este considerat de specialişti (printre care antrenorii celor mai buni sportivi din tenisul de câmp) drept o metodă rapidă şi distractivă de reducere a caloriilor, de îmbunătăţire a mobilităţii şi de reducere a stresului.
   La Australian Open din 2013, cardiotenisul a fost oferit spectatorilor ca metodă de amuzament şi pentru a arde caloriile acumulate după statul îndelungat pe scaun. În jocul virtual Burn it, două persoane s-au putut întrece în arderea caloriilor, într-un joc virtual de tenis (cu racheta în mână, în faţa unui ecran). Participanţii şi-au putut trimite imaginile pe Facebook via Open Interactive, o iniţiativă de social media încercată pentru prima oară într-un turneu de grand slam.
   Pentru o naţie iubitoare de tenis şi cu terenuri pentru a practica acest sport în fiecare localitate, cardiotenisul ar putea fi una dintre metodele utile în combaterea obezităţii în rândul populaţiei. Cum ar putea scăpa într-un mod plăcut de surplusul de calorii alte naţii mai puţin familiarizate cu tenisul – este un subiect de brainstorming pentru politicieni şi pentru cei care s-au decis să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe